Resultats: Positius. Estratigrafia no exhaurida
Descripció:
La intervenció arqueològica realitzada al Parc de la Ciutadella, concretament a la instal•lació d’hipopòtams del Parc Zoològic, tenia com a objectiu l’obtenció de dades objectives sobre la presència i ubicació exacta de restes arqueològiques (especialment de les restes constructives de la Ciutadella Borbònica), per tal de valorar l’estat de conservació i la potència estratigràfica d’aquestes.
Es van efectuar un total de 3 sondejos a l’interior del zoo mitjançant una màquina retroexcavadora. Les mesures d’aquesta màquina van determinar la fondària que es pogué assolir en cada sondeig, uns 2 m.
En quant als resultats, no es localitzaren restes constructives de la Ciutadella borbònica. Aquestes restes, com a mínim en els sondejos que es realitzaren i si encara es conserven, es situarien per sota de les estructures i estratigrafia que s’interpreten com de l’Exposició Universal, és a dir, a més de 2 m de fondària respecte a l’actual nivell de circulació.
Per tant, les estructures més antigues que s’enregistraren – alguns murs, un dipòsit i un pilar - corresponen al complex de l’Exposició Universal, probablement al Palau de la Indústria i el Comerç. Aquesta infraestructura, que ocupava una superfície de 380.000 metres quadrats, s’estenia des de l'Arc del Triomf, el Parc de la Ciutadella, el Parc Zoològic, i part de l'actual Estació de França fins al lloc on avui dia s’ubica l'Hospital del Mar. Tanmateix, un cop finalitzada, es van conservar tres edificis de la Ciutadella: el Palau del Governador, la capella i l’arsenal que, desprès de diverses reformes, es convertí en la seu del Parlament de Catalunya.