Carta Arqueològica de Barcelona

Intervenció: Refugi antiaeri 882

 

Situació geogràfica

Context:
Zona urbana
Districte:
Sant Martí
Codi de parcel·la:
1
Codi d'illa:
1
Adreces:
carrer Espronceda 146-152
Coordenades UTM fus 31N ED50:
UTM X: 433242,00000 | UTM Y: 4584403,00000

Descripció, imatges i notes històriques

Nom singular: Refugi antiaeri 882

Resultats: Positius. Estratigrafia no exhaurida

Descripció:

La intervenció arqueològica efectuada al carrer d’Espronceda, 146-152 (antiga fàbrica Oliva Artés) va consistir en 3 cales amb l’objectiu de confirmar l’existència del refugi antiaeri de la Guerra Civil espanyola identificat amb el núm. 882. Aquest es situa a la fàbrica, concretament a l’exterior de l’edifici principal o taller del carrer Pere IV. La fàbrica Oliva Artés es localitza a l’interior del Parc del Centre del Poble Nou.
El primer sondatge es va realitzar al costat oest de la fàbrica, just davant del mur de façana on s’ubica l’entrada del refugi. L’orientació nord-est/sud-oest amb una longitud de 3,20 m, una amplada de 3,10 m i una fondària màxima de 2,60 m, a una cota inferior d’1,50 m snm. El segon sondatge es va realitzar al nord de la cala anterior, amb una orientació nord-oest/sud-est, mesurant 3 m de longitud, 0,80 m d’amplada i assolia una fondària màxima d’1,70 m, a una cota inferior de 2,40 m snm. El darrer sondatge efectuat a pocs metres de distància del primer i del mur de façana de la fàbrica, es situava a la part central del refugi. Presentava una orientació nord-est/sud-oest i mesurava 6,2 m de longitud, 0,80 m d’amplada i assolia una fondària màxima de 3,20 m, a una cota inferior de 0,90m snm.
El refugi antiaeri núm. 882 es coneix l’existència de la seva construcció entre setembre i desembre de 1938, sense planimètria de l’època. A finals de la dècada de 1970, coincidint amb el tancament de la fàbrica, el refugi es tapià. Els resultats dels sondejos realitzats on hipotèticament es situava el refugi ha estat negatius en quant a la seva localització, ja que aquest fou destruït durant els treballs de desenrunament de la nau de serveis annexa al cos principal de la fàbrica. Només s’ha conservat parcialment tres murs que formaven part de la caixa de l’escala d’accés. Aquestes restes, que es troben molt degradades, no permeten interpretar o deduir com es realitzava l’accés o entrada al refugi.
Tot l’espai que ocupava el refugi actualment es troba colgat per un estrat d’anivellació format d’argiles de color vermell molt compactades i per un farciment de terra amb restes de material constructiu de la mateixa estructura (blocs de ciment i formigó, maons...), així com materials contemporanis. La potència total d’aquests nivells i, per tant, del refugi és d’uns 2,50 m, és a dir des d’una cota inicial de 3,40 fins a 0,90 m snm. A partir d’aquesta última cota apareix el terreny geològic, que en aquesta zona es caracteritza per la presència de sorres de platja.

En imatges


cronologia i tipologia de les troballes

Patrimoni Immoble / Estructures defensives i militars / Refugi antiaeri / De nova construcció / Galeria

Cronologia inicial:
Contemporani (Metropolità) / 1917 - 1953 d.C.
Cronologia final:
Contemporani (Metropolità) / 1917 - 1953 d.C.

Informació tècnica i legal

Estat de conservació:

Estat:
Dolent

Protecció:

Proteccions existents:

Protecció Fisica:
Tapat

Proteccions legals:

Protecció Generalitat de Catalunya:
Categoria:
Protecció Legal
Classificació:
Clases
Protecció específica de l'Ajuntament de Barcelona (PEPPA 2000):
Nivell de protecció:
Protecció legal Ajuntament

Actuacions:

Data:
25 de maig al 7 de juny de 2010
Tipus:
Excavació
Tipus admin..:
Tipus actuació administrativa
Director / Autor:
Emiliano Hinojo García
Motivació:
Localització i documentació del refugi núm. 882
Promotor/propietari:
Institut de Cultura / Ajuntament de Barcelona

Documentació

Documentació:

Llicència de Creative CommonsAquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-SenseObraDerivada 3.0 No adaptada de Creative Commons


Carta Arqueològica de Barcelona + 3000 punts d’interès arqueològic geolocalitzats i tipificats.
Tot allò d'interès arqueològic que s'ha trobat a Barcelona

Llicència de Creative Commonsa
Carta Arqueològica és un producte realitzat pel Servei d'Arqueologia de l’Institut de Cultura de Barcelona Per a més informació podeu contactar amb docu_arqueologia@bcn.cat | Ajuntament de Barcelona