Carta Arqueològica de Barcelona

Intervention: Unitat: Montjuïc

 

Geographical location

Districte:
Sants-Montjuïc

Description, images and historical notes

Nom singular: Unitat: Montjuïc

Descripció:

La muntanya de Montjuïc està formada per roques sedimentàries (argiles, gresos i conglomerats) dipositats en un delta que, durant el Miocè (fa 15 milions d'anys), desembocava a la mar Mediterrània. Els seus materials provenien de l'erosió del massís de Collserola, de manera que, actualment, dins les roques de Montjuïc trobem còdols de totes les litologies presents en aquest massís (granits i pissarres).
En la part nord i est trobem afloraments rocallosos de gresos d'edat miocena. En superfície trobem blocs de calcària. A causa de l'orientació de la muntanya en aquest vessant, de cara a llevant, les temperatures són una mica més elevades que en altres parts més enlairades o en altres cares, ja que queda resguardada dels vents del nord i la insolació és bona.

Època prehistòrica.
De presència prehistòrica trobem la documentació d'unes coves, conegudes com Coves del Morrot s'ubicaven al sud del Castell de Montjuïc, entorn al jaciment arqueològic del Taller de Jaspi del Morrot.
El jaciment del Taller de Jaspí està situat al peu del Castell de Montjuïc, al nord del vessant que mira al port. L'any 1988 s'efectuà una intervenció arqueològica al Morrot que aportà una cronologia d'època calcolítica.
A més trobem el conegut jaciment 'Sitja del carrer Anníbal', que està situat a la confluència del carrer Margarit i el carrer Anníbal, a la part més septentrional de la muntanya de Montjuïc. Durant les obres constructives d'urbanització del carrer d'Anníbal destinades a permetre la continuació del passeig de l'Exposició, l'any 1988, es va documentar una estructura circular d'època del Bronze Final. El seu deficient estat de conservació impedí, però, determinar la seva funcionalitat.
Al vessant est del Cementiri de Montjuïc i al sud-oest del castell de Montjuïc s'havien recollit, al llarg del temps, nombrosos fragments de ceràmica de pasta grollera fets a mà, de jaspi i de sílex. Presumiblement es tractava d'un assentament prehistòric i proper a una àrea d'extracció de jaspi a l'aire lliure. El material aparegut al jaciment, ens situa en un moment relacionat amb la transició del bronze final a la primera edat del ferro, de finals del segle VII aC. a inicis del segle VI aC.

Època ibèrica.
D'altra banda s'ha documentat arqueològicament l'existència d'un poblat ibèric on actualment s'ubica el Castell del Port, a la banda oest del Fossar de la Pedrera. L'any 1987 es va realitzar una excavació d'urgència al turó del Castell i la terrassa que l'envolta- l'àrea que havia estat menys afectada per l'erosió. Les úniques estructures arqueològiques constatades en el decurs de la intervenció fou la documentació d'un mur fet en sec i aprofitat en època molt recent. Per les seves característiques constructives es podria relacionar amb el poblat ibèric de Montjuïc. Es recollí, també, en superfície, gran quantitat de material ceràmic datat del període ibèric ple i tardà.
Amb motiu de l'Exposició Universal de 1929, J. de C. Serra Ràfols realitzà una sèrie de prospeccions fruit de les quals localitzà un conjunt de sitges amb presència de ceràmica ibèrica al Pont de l'Esparver o Via Magòria. Durant l'any 1990 es va dur a terme una intervenció arqueològica a la Via Magòria, que seccionava el sector en direcció sud-est/nord-oest, deixant visibles a banda i banda de l'antiga via fèrria restes dels retalls de sitges d'època ibèrica. S'hi varen documentar un nombre total de 21 sitges, de les quals se'n varen excavar 15. A banda, 3 sitges més, encara que localitzades, no foren excavades, i es documentaren altres 3 que havien estat ja excavades per en J. de C. Serra Ràfols i seccionades per la Via Magòria.

Època romana.
En primer lloc hi ha documentada una pedrera romana entorn al Fossar de la Pedrera. Les marques de devastació, així com les irregularitats morfològiques que presenta, són diferencials, podent ser atribuïdes a diferents causes, com ara l'aprofitament d'aquelles superfícies de proveïment que serien més adients pel treball i tindrien un major grau de rendiment. L'existència d'escletxes, produïdes per causes tectòniques, que ens queden testimoniades en la roca, podrien haver constituït un dels condicionaments a l'hora d'obtenir la pedra. Explicaria un aprofitament desigual de les diferents zones de l'aflorament, on distingim diversos sectors (sector oest, sector sud i sector est).
Entorn a l'Estadi Olímpic Lluís Companys, durant la construcció de l'Estadi Municipal l'any 1929, es varen documentar 15 o 16 sitges d'uns 6 metres, algunes reutilitzades com a sepultures. El material més antic data del segle III aC., perdurant fins a l'època romana.
S'ha documentat a partir de la documentació gràfica un forn d'àmfores, a més de trobar una sèrie de retalls reblerts amb rebuigs de forn, i un possible dipòsit d'opus signinum.
També es documentà una necròpolis d'època romana tardana situada entorn al Museu Etnològic. A l'any 1971, en el decurs de les obres d'edificació dels fonaments d'una part del nou edifici del Museu Etnològic, es va documentar una tomba en tègula, de secció triangular, que fou destruïda parcialment per una màquina retroexcavadora. Les característiques de l'enterrament i la manca significativa d'aixovar indicarien que es tractaria d'una tomba de cronologia tardana, entre els segles V i VII dC. Junt amb aquesta tomba no es va trobar restes arqueològiques significatives, tant sols un fragment d'opus signinum i restes de tègules.
Actualment, en aquest indret es troba restes de ceràmica romana en superfície, documentades al talús que queda vist, així com a les zones de jardí on no s'acumula escombraries. S'ha pogut documentar possiblement les restes d'un enterrament en tègules, que correspon al sòl de la mateixa, amb gran quantitat de material d'època del segle V dC., principalment ceràmica sigil•lada clara D. Més al nord, tocant als jardins del darrera de l'Institut Cartogràfic de Catalunya, i a l'est d'aquest petit jardí on s'acumulen grans blocs de pedra, -possiblement fruit de l'antiga pedrera de Santa Madrona- es pot observar restes d'un paviment d'opus signinum i un dipòsit d'època romana al talús. Hi han restes d'un mur d'època romana ja caigut, amb la qual cosa jaciment arqueològic es troba en un procés de deteriorament constant, fruit de l'esllavissades en aquest indret.

Època medieval
La coneguda necròpolis judaica de Montjuïc es localitza al sud de les instal•lacions del Tir Olímpic i al nord-est de la plaça de la Sardana.
Amb l'enderroc de les instal•lacions del 'Tiro al Pichón' es va dur a terme una exploració en superfície d'un ampli sector que va permetre constatar un mínim de 557 tombes, la majoria d'elles intactes i pendents d'excavació(a falta d'una intervenció al sector oriental de la necròpolis), a les quals s'han d'afegir les 171 ja excavades durant la campanya d'excavació de l'any 1946, datables possiblement entre els segles IX i XIV. A més la presència d'un segon nivell de tombes elevarien considerablement el seu nombre.

Època moderna.
El símbol de la muntanya de Montjuïc és el seu castell. Construït a l'any 1751 per l'enginyer militar Juan Martín Cermeño. A l'any 2006 es va realitzar una intervenció arqueològica preventiva entorn al fossar, on es va documentar part d'un baluard del Castell de Montjuïc. També ha permès documentar una sèrie d'elements estructurals corresponents al seu sistema defensiu fins ara no coneguts, com el sistema de contraforts interns de la muralla i les dimensions reals del parament exterior. Igualment s'ha revelat l'existència de construccions ja desaparegudes, com la fonamentació 1010, de la que només es podia tenir notícia a través de la documentació. Tots aquests elements es situarien dins el marc de les reformes efectuades al castell a mitjans del segle XVIII per l'enginyer Juan Martín Cermeño.


Chronology and typology of the findings

Patrimoni Immoble / Estratigrafia

Cronologia inicial:
Preurbà / Prehistòria / Calcolític. 2900 /2500- 2100 a.C.
Cronologia final:
Preurbà / Prehistòria / Bronze / 2100 - 800 a.C.

Patrimoni Immoble / Àrea productiva / Agrícola / Sitja

Cronologia inicial:
Preurbà / Prehistòria / Bronze / Final. 1100 - 800 a.C.
Cronologia final:
Desconeguda

Patrimoni Immoble / Àrea productiva / Agrícola / Sitja

Cronologia inicial:
Preurbà / Protohistòria / Ferro-ibèric ple. 450 - 200 a.C.
Cronologia final:
Preurbà / Protohistòria / Ferro-ibèric final. 199 - 50 a.C.

Patrimoni Immoble / Hàbitat / Poblat

Cronologia inicial:
Preurbà / Protohistòria / Ferro-ibèric ple. 450 - 200 a.C.
Cronologia final:
Preurbà / Protohistòria / Ferro-ibèric final. 199 - 50 a.C.

Patrimoni Immoble / Àrea productiva / Pedrera

Cronologia inicial:
Urbà / Roma imperi / 10 a.C. - 99 d.C.
Cronologia final:
Urbà / Roma imperi / 10 a.C. - 299 d.C.

Patrimoni Immoble / Àrea funeraria / Necròpolis / Inhumació / Tomba

Cronologia inicial:
Urbà / Medieval / 803 - 1000 d.C.
Cronologia final:
Urbà / Medieval / Predomini del Consell de Cent / 1359 - 1472 d.C.

Patrimoni Immoble / Hàbitat / Vil·la

Cronologia inicial:
Preurbà / Protohistòria / Ferro-ibèric final. 199 - 50 a.C.
Cronologia final:
Urbà / Roma imperi / 10 a.C. - 99 d.C.

Patrimoni Immoble / Àrea productiva / Indústria / Forn

Cronologia inicial:
Urbà / Modern / 1472 - 1714 d.C.
Cronologia final:
Urbà / Modern / 1714 - 1836 d.C.

Patrimoni Immoble / Àrea productiva / Mineria

Cronologia inicial:
Urbà / Modern / 1472 - 1836 d.C.
Cronologia final:
Desconeguda

Technical and legal

Estat de conservació:

Estat:
Parcialment eliminat / Amb control arqueològic

Protecció:

Proteccions existents:

Protecció Fisica:
Protecció Física

Proteccions legals:

Protecció Generalitat de Catalunya:
Categoria:
Protecció Legal
Classificació:
Clases
Protecció específica de l'Ajuntament de Barcelona (PEPPA 2000):
Nivell de protecció:
Protecció legal Ajuntament

Actuacions:


Documentation

Bibliography:

  • ALMAGRO, M.; SERRA RÀFOLS, J.; COLOMINAS, J., 1945. "Carta Arqueológica de España: Barcelona", Archivo Español de Arqueología XX, C.S.I.C - Instituto Diego Velázquez, Madrid.
  • ÁLVAREZ, A., 1987. "Las canteras de Montjuïc I: La montaña", Revista de Mineralogistas de Cataluña, 3, Barcelona, pp. 231-242.
  • ÁLVAREZ, A., 1988. "Las canteras de Montjuïc II: La piedra de Montjuïc", Revista de Mineralogistas de Cataluña, 4, Barcelona, pp. 22-25.
  • ÁLVAREZ, A., 1988. "Las canteras de Montjuïc III", Revista de Mineralogistas de Cataluña, 4, Barcelona, pp. 34-39.
  • ALVAREZ, A.; MAYER, M.; RODÀ, I., 1993. "La pedra de Montjuïc i la seva utilització en època romana", III Congrés d'Història de Barcelona. Ponències i Comunicacions, Institut Municipal d'Història - Ajuntament de Barcelona, Barcelona, pp. 145-151.
  • ASENSIO, D. [et al.]., "Montjuïc: focus de poder a la Laietània i centre comercial i redistribuïdor a la Mediterrània", XI Congrés d'Història de Barcelona. La ciutat en xarxa (Barcelona, 2009), Arxiu Històric de la Ciutat, Barcelona. [Data de consulta: 24/11/2010] http://www.bcn.cat/arxiu/arxiuhistoric/catala/activitats/congres/11congres/resums11.html
  • ASENSIO, D.; CELA, X.; MIRÓ, C.; REVILLA, E., 2009. "El nucli ibèric de Montjuïc. Les sitges de Magòria o de Port. Barcelona", Quaderns d’Arqueologia i Història de la Ciutat de Barcelona, Quarhis, 05, MUHBA, Barcelona, pp. 13-85.
  • BALIL, A., 1956. "La exedra romana de Montjuich (Barcelona)", Ampurias. Revista de Arqueología, Prehistoria y Etnología XVII-XVIII, Diputación Provincial de Barcelona - C.S.I.C, Barcelona, pp. 273-276.
  • BLANCH, R. M. [et al.], 1993. "La pedrera romana de Montjuïc", III Congrés d'Història de Barcelona. Ponències i Comunicacions 1, Institut Municipal d'Història. Ajuntament de Barcelona, Barcelona, pp. 129-137.
  • BLANCH, R. M. [et al.], 1993. "Un gran magatzem laietà al Mont Jovis: les sitges del Port (Montjuïc, Barcelona)", III Congrés d’Història de Barcelona, Barcelona, pp. 119-126.
  • CANIBELL, E., 1883. "Un dólmen (?)", L'Avens. Revista mensual de Lletras, Arts y Ciencias I, Ready Mades, Barcelona, pp. 194-197.
  • CARBONELL, E.; CEBRIÀ, A.; SALA, R., 1997. El taller de jaspis del Morrot de Montjuïc. Primers indicis de protomineria al paleoestuari del Llobregat, Ajuntament de Barcelona, Barcelona.
  • CARRERAS CANDI, F., 1903. Lo Montjuich de Barcelona, Real Academia de Buenas Letras de Barcelona, Barcelona.
  • CARRERAS CANDI, F., 1916. Geografia General de Catalunya: la ciutat de Barcelona, Casa Editorial Alberto Martín, Barcelona.
  • CARRERAS CANDI, F., 1925. "La Ora Maritima de Aviano y su Mons Sacer", Las Noticias, 1 de març, Barcelona.
  • CARRERAS CANDI, F., 1925. "Las Barcelonas de Aviano", Las Noticias, 5 abril, Barcelona.
  • CARRERAS CANDI, F., 1928. "Los montes sagros de Iberia", Las Noticias, 19 d’octubre, Barcelona.
  • CARRERAS CANDI, F., 1930. "Laye, antecesora de Barcelona en Montjuich", Las Noticias, 25 de gener, Barcelona.
  • CASTILLO, A., 1946. "Una carreta ibérica al pie de Montjuïc", Diario de Barcelona, 1 de maig.
  • CEBRIÀ, A.; SALA, R., 1998. "El taller de jaspi del Morrot. Un jaciment de final del Paleolític", Montjuïc a la Barcelona Antiga, Barcelona.
  • DE LA VEGA GÓMEZ, J., 1977. "Documents per a la carta arqueològica del Pla de Barcelona", Butlletí Mediterrania 10, Barcelona, pp. 9-44.
  • DURAN I SANPERE, A., 1934. "La montaña de Montjuich", La Vanguardia Española, 9 de desembre, Barcelona.
  • DURAN I SANPERE, A., 1947. "Nuevos hallazgos en la necrópolis hebrea de Montjuich", Barcelona. Divulgación Histórica III, Ed. Aymà, Barcelona, pp. 139-142.
  • DURAN I SANPERE, A., 1948. "La arqueología del territorio de Barcelona", Barcelona. Divulgación Histórica V, Ed. Aymà, Barcelona, pp. 253-256.
  • DURAN I SANPERE, A., 1972. "Les exploracions arqueològiques entre els anys 1920 i 1959", Barcelona i la seva història. La formació d'una gran ciutat 1, Documents de Cultura, Ed. Curial, Barcelona, pp. 23-64.
  • FERNÁNDEZ AVILÉS, A., 1946. "El carro ibérico de Montjuïc", Archivo Español de Arqueología LXIV, C.S.I.C. - Instituto Español de Arqueología, Madrid, pp. 262-263.
  • FREIXA, A.; MORENO, V., 1989. "Un assentament a la vessant SE de la muntanya de Montjuïc", Montjuïc a la Barcelona antiga, Museu d'Història de la Ciutat, Barcelona.
  • GRANADOS GARCIA, J. O., 1984. "Los primeros pobladores del Pla", I Congrés d'Història del Pla de Barcelona, Institut Municipal d'Història, La Magrana, Barcelona, pp. 67-82.
  • GRANADOS GARCÍA, J. O., 1982. "Cerámicas de importación halladas en los silos del Port (Barcelona)", Helike, 1, Elx, pp. 163-181.
  • GRANADOS GARCÍA, J. O. [et al.]., 1986. "Montjuïc dins el context del món ibèric laietà antic", VI Col·loqui Internacional d'Arqueologia de Puigcerdà, Puigcerdà, pp. 211-218.
  • GRANADOS GARCÍA, J.O. , 1993. "Intervencions a Barcino (1982-1989). Barcelona. Santa Maria del Port", Anuari d'intervencions arqueològiques a Catalunya. Època romana i antiguitat tardana. Campanyes 1982-1989, Barcelona, pp. 110-111.
  • HARZBECHER SPEZZIA, K., 2010. "Castell de Montjuïc", Anuari d'arqueologia i patrimoni de Barcelona 2009. Muhba, Institut de Cultura, Ajuntament de Barcelona. p. 135.
  • MAESE, X.; CASANOVAS, J., 2004. "Nova aproximació a la cronologia del cementiri jueu de Montjuïc (Barcelona)", Tamid, 4, Societat Catalana d'Estudis Hebraics, Barcelona.
  • MIRÓ ALAIX, C., 1998. "El passat antic de la muntanya de Montjuïc", Els barris de Barcelona II, Sants-Montjuïc, Les Corts, Sarrià-Sant Gervasi, Enciclopèdia Catalana, Barcelona, pp. 18-25.
  • MIRÓ ALAIX, C., 2001. "Els ibers al Pla de Barcelona: el poblat ibèric de Montjuïc", De Barcino a Barcinona (segles I-VII), MHCB, Barcelona, pp. 112-139.
  • MIRÓ ALAIX, C., 2009. "El carro ibèric de les sitges del Port de Montjuïc, Barcelona. En record i homenatge a Josep de Calassanç Serra i Ràfols", Quaderns d’Arqueologia i Història de la Ciutat de Barcelona, Quarhis 05, MUHBA, Barcelona, pp. 86-103.
  • MIRÓ ALAIX, M. T., 1989. "Les sitges del port (Montjuïc)", Montjuïc a la Barcelona antiga, Museu d'Història de la Ciutat, Barcelona.
  • MIRÓ, C., 2001. "El passat antic de la muntanya de Montjuïc, Els barris de Barcelona: Sants-Montjuïc, Les Corts, Sarrià-Sant Gervasi", Jaume Sobrequés (dir.), vol.II, Enciclopèdia Catalana. Ajuntament de Barcelona, Barcelona.
  • MIRÓ, C.; MORENO, I.; RAMOS, J., "El Castell de Port a Montjuïc: un enclavament estratègic per a la consolidació d’un territori (segles XI-XV)", XI Congrés d’Història de Barcelona, La ciutat en xarxa (Barcelona, 2009), Arxiu Històric de la Ciutat, Barcelona. [Data de consulta: 24/11/2010] http://www.bcn.cat/arxiu/arxiuhistoric/catala/activitats/congres/11congres/resums11.html
  • PAGÈS PARETAS, M., 1997. "Sobre l'església romànica de Santa Maria de Sants, enderrocada al segle XIX", I Jornades-Col·loqui d'Història local de Sants-Montjuïc. Sants i la seva Marina al llarg de la història, Arxiu Municipal del Districte de Sants-Montjuïc, Barcelona.
  • PALET MARTÍNEZ, J. M.; RIERA, S., 1993. "Transformacions del paisatge en l'època altmedieval (s. X-XII) al sector de Montjuïc-el Port: una aproximació històrico-geogràfica", III Congrés d'Història de Barcelona. Ponències i Comunicacions 1, Institut Municipal d'Història - Ajuntament de Barcelona, Barcelona, pp. 181-194.
  • PALET MARTÍNEZ, J. M.; RIERA, S., 1994. "Landscape dynamics from Iberian-Roman (2nd-1st centuries BC) to early medieval times (12th century) in the Montjuïc-El Port sector (Plain of Barcelona, NE Iberian Peninsula), Archeologia Medievale XIX, pp. 517-540.
  • PALLARÉS, F., 1972. "La topografia e le origini di Barcellona romana", Rivista di Studi Liguri, 1-3, Istituto Internazionale di Studi Liguri, Museo Bicknell, Bordighera, pp. 63-102.
  • PALLARÉS, F., 1975. "La topografia i els orígens de la Barcelona romana", Cuadernos de Arqueologia e Historia de la Ciudad, XVI, Ajuntament de Barcelona - Museu d'Història de la Ciutat, Barcelona, pp. 5-48.
  • PEREIRA HERNÁNDEZ, I, 2010. "Carretera de Monyjuïc, 33-37, 41-51, Carretera Antiga de Montjuïc, 16-24, 17-27", Anuari d'Arqueologia i Patrimoni de Barcelona 2008, MUHBA, Institut de Cultura Ajuntament de Barcelona, p. 43-44.
  • PIERA FIBLA, Ll. , 1993. “Resultats de les prospeccions a diversos jaciments ibèrics i romans de Catalunya”, Empúries. Revista de Prehistòria, Arqueologia i Etnologia, vol. 48-50, II, Ricard Batista i Noguera (dir.), Diputació de Barcelona, Barcelona, pp. 206-211.
  • PREVOSTI, A., 1951. "Restos humanos procedentes de una necrópolis judaica de Montjuïc", Trabajos del Instituto Benardino de Sahagún, XII, Madrid, pp. 69-148.
  • PUIG VERDAGUER, F., 1989. "Jaciment del Bronze Final al carrer Annibal", Montjuïc a la Barcelona antiga, Museu d'Història de la Ciutat, Barcelona.
  • RIERA MORA, S.; PALET MARTÍNEZ, J. M., 1993. "Evolució del sector de Montjuïc-El Port entre l'època romana i l'altmedieval (s. III-X): una contribució a l'estudi diacrònic del paisatge", III Congrés d'Història de Barcelona. Ponències i Comunicacions 1, Institut Municipal d'Història. Ajuntament de Barcelona, Barcelona, pp. 49-70.
  • ROCA BLANCH, E., 2000. Montjuïc, la muntanya de la ciutat, Institut d'Estudis Catalans, Barcelona.
  • ROCA ROCA, J., 1917. "Montjuich. Notas históricas y descriptivas, Barcelona". Boletín de la Sociedad de Atracción de Forasteros (Syndicat d'Initiative) XXIX, Ajuntament de Barcelona - Diputació de Barcelona, Barcelona, pp. 18-72.
  • RODÀ, I., 1975. "Notas arqueológicas: Una tumba de "tegulae" en Montjuich", Cuadernos de Arqueología e Historia de la Ciudad, Ajuntament de Barcelona - Museu d'Història de la Ciutat, Barcelona, pp. 57-68.
  • RODÀ, I., 1977. "La dispersión del poblamiento en el término de Barcelona en la época anterromana", Cuadernos de Arqueologia e Historia de la Ciudad, XVII, Ajuntament de Barcelona - Museu d'Història de la Ciutat, Barcelona, pp. 47-92.
  • SANMARTÍ, J., 1991. "Els primers pobladors del Pla, Història de Barcelona" 1, Ajuntament de Barcelona, Barcelona, pp. 107-137.
  • SANPERE I MIQUEL, S., 1891 "Barcelona ibérica", Historia de Barcelona I, Ed. Española, Barcelona.
  • SOLÉ I PLÀ; CALVO Y SERRALONGA., 1899. "Apunts sobre guia-historia de Montjuich", Associació Excursionista "Consell de Sis", Estampa de la viuda de J. Miguel, Barcelona.
  • VÍA, L.; PADRENY, J., 1972. "Historia bibliográfica sobre geología de Montjuïc (Barcelona)", Instituto de Investigaciones Geológicas XXVII, desembre, Diputación Provincial de Barcelona, pp. 5-63.
  • VILLARONGA, L., 1973. "Sistematización del numario ibérico del grupo ausetano", Acta numismática III, pp. 25-51.
  • VIVES, E.; MIRÓ, C., 1991. "Restos humanos de época ibérica en Montjuïc (Barcelona). La excavación de l'Avinguda dels Ferrocarrils Catalans-Antiga Via de Magòria- en la montaña de Montjuïc", VII Congreso de Antropología Biológica de España, Granada.
  • VIVES, E.; MIRÓ, C., 1991. "Restos humanos de época ibérica en Montjuïc (Barcelona). La excavación de la Avinguda dels Ferrocarrils Catalans -antiga Via de Magòria- en la montaña de Montjuïc", Nuevas perspectivas en Antropología, Granada, pp. 1073-1088.

Carta Arqueològica de Barcelona + 3000 archaeological geolocated and typified interventions.
Whatever found in Barcelona of archaeological interest.

Creative Commons License
Carta Arqueològica is a product made by the Servei d'Arqueologia of Institut de Cultura de Barcelona To get further information, you can contact the docu_arqueologia@bcn.cat | Ajuntament de Barcelona