Geographical location
- Context:
- Zona urbana
- Districte:
- Ciutat Vella
- Codi de parcel·la:
- 1
- Codi d'illa:
- 14123
- Adreces:
- Plaça Duc de Medinaceli 1 bis
- Coordenades UTM fus 31N ED50:
- UTM X: 431319,00000 | UTM Y: 4581086,00000
Description, images and historical notes
Resultats: Positius. Estratigrafia no exhaurida
Descripció:
La intervenció arqueològica duta a terme davant el núm. 1 de la plaça del Duc de Medinaceli de Barcelona, es basà en un control dels rebaixos i excavació de les estructures exhumades, amb motiu de la realització d’una fossa al subsòl de la plaça per a la recollida selectiva de deixalles en dipòsits subterranis.
La cala per als contenidors amidava 6,32 x 2,24 m. de costat i 3 m. aproximadament de profunditat. L’excavació arqueològica confirmà la presència de restes de diversa cronologia a la zona afectada per la intervenció.
Així, doncs, la informació obtinguda va permetre intuir un ventall històric bastant ampli que començava en època romana (segles I-II dC.) amb una sèrie d’estrats relacionats amb alguna vil·la extramurs. En una cronologia emmarcada entre els segles I –II dC. i abans del segle XII quedaria situat un mur i el posterior abandó de la zona amb l’aportació sedimentària de la costa i les rieres properes. Aquest fet ja es documentà a la plaça Joaquim Xirau, que cap al segle IV dC. s’abandonà la vil·la i s’amortitzà amb un nivell d’aportació natural fins a l’ocupació d’època medieval.
Sembla que al segle XIII començà a urbanitzar-se aquesta zona i es construí el convent de Sant Francesc, el 1229, iniciant-se així l’ocupació de part de la plaça. A aquest moment pertanyeria un vas funerari documentat en la present intervenció. S’especulà amb dues teories per la construcció i abandó del vas funerari que probablement formaria part del cementiri del convent. La primera possibilitat era que es va crear a partir del segle XIII i es va abandonar al segle XVI-XVII, amb la destrucció del seu farciment original i el posterior reompliment; l’altra era que es va construir al segle XVI-XVII i es va abandonar el 1836 amb la destrucció del convent. Posteriors al segle XVIII, possiblement de finals segle XIX i principis del segle XX, es situaren algunes conduccions d’aigua amb diverses reformes. Finalment, al llarg del segle XX, es construí un mur i diversos serveis.
Chronology and typology of the findings
Patrimoni Immoble / Estratigrafia
- Cronologia inicial:
- Urbà / Roma imperi / 10 a.C. - 99 d.C.
- Cronologia final:
- Urbà / Roma imperi / 100 - 199 d. C.
Patrimoni Immoble / Àrea funeraria / Altres
- Cronologia inicial:
- Urbà / Medieval / 1150 - 1285 d.C.
- Cronologia final:
- Urbà / Modern / 1714 - 1836 d.C.
Technical and legal
Estat de conservació:
- Estat:
- Eliminat / Amb control arqueològic
Protecció:
Proteccions existents:
- Protecció Fisica:
- Tapat
Proteccions legals:
Protecció Generalitat de Catalunya:
- Categoria:
- Protecció Legal
- Classificació:
- Clases
Protecció específica de l'Ajuntament de Barcelona (PEPPA 2000):
- Nivell de protecció:
- Protecció Legal
- Data aprovació:
- Clases
Actuacions:
- Data:
- 15 al 23 de novembre del 2004
- Tipus:
- Excavació
- Tipus admin..:
- Preventiva
- Director / Autor:
- Sergi Segura Bueno - CODEX
- Motivació:
- Excavació d'un dipòsit per recollida selectiva de deixalles
- Promotor/propietari:
- GECOINSA / Ajuntament de Barcelona
Documentation
Bibliography:
- CARRERAS, C., 2009. “Preliminars: L’estudi del territori de la colònia i les primeres terrisseries”. Barcino I. Marques i terrisseries d’àmfores en el Pla de Barcelona. Ed. Carrera, C.&Guitart, J. IEC,ICAT, Barcelona, pp. 11-20
Permalink Http://cartaarqueologica.bcn.cat/320