Resultats: Positius. Estratigrafia no exhaurida
Amb motiu de la construcció d’un talús per a la contenció de terres a causa del fort desnivell al solar situat entre la carretera del Carmel i el carrer José Millán González, de Barcelona (Barcelonès), es realitzà una intervenció arqueològica de caràcter preventiu atès l’interès arqueològic i alt valor històric de la zona.
Durant els treballs de rebaix del subsòl a la part inferior del solar, davant el número 38- 40 del carrer de José Millán González, es documentà l’accés sud al refugi 374, la galeria central i part de l’accés nord.
L’accés sud al refugi presentava la planta en forma de ziga-zaga, fet que evitava la penetració de metralla a l’interior del refugi en cas de que caigués un projectil a l’accés.
El sistema constructiu utilitzat era el de galeria de mina. S’iniciava una perforació del subsòl amb més o menys inclinació fins a assolir la cota necessària i es prosseguia excavant de forma horitzontal i reforçant els trams més inestables amb obra.
La galeria principal del refugi es troba situada a aproximadament 12 m. cap a l’interior del Turó del Carmel i a una cota sobre el nivell del mar de 164,9 m (des de la solera). Es
tracta d’una galeria de planta rectangular amb diverses cavitats a ambdós costats, que no apareixen reflectides al plànol de l’any 1937 i dels que es desconeix la funcionalitat.
Al llarg de la banda sud de la galeria es documentà un banc corregut destinat a l’assentament dels refugiats.
Tota l’estructura estava excavada a la roca natural, formada per llicorella que oferia molt bona consistència a la construcció, fet que explica que només es localitzessin reforçaments amb material d’obra a la confluència entre els dos accessos i la galeria.
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License
Permalink Http://cartaarqueologica.bcn.cat/3197
+ 3000 archaeological geolocated and typified interventions.
Whatever found in Barcelona of archaeological interest.