Resultats: Positius. Estratigrafia no exhaurida
Els objectius de la intervenció van ser, d’una banda, la realització d’un estudi històric-arqueològic de l’edifici, per mitjà de l’estudi de paraments dels elements estructurals del mas i de la realització d’algunes cales al subsòl; i d’altra banda, realitzar el seguiment arqueològic de les obres a l’entorn del mas.
Per tal de dur a terme l’estudi de paraments, es van realitzar 42 cales repartides entre totes les plantes de l’edifici. Així, es va poder afirmar que la fase més antiga del mas és dels segles XIV i XV, seguida d’una important reforma entre els segle XVI i XVIII, per acabar amb una fase de transformacions durant els segles XIX i XX.
Els sondejos arqueològics van permetre observar com la masia es basteix sobre la roca natural, exceptuant la nau lateral nord, on es localitzà una plataforma productiva dels segles XVII i XVIII.
A l’exterior del mas es va documentar diferents estructures dels segles XIX i XX: una sitja, dos pous, dues cisternes i una cavitat natural del terreny rocós que s’havia aprofitat com a estança i lloc d’habitació. També es va documentar una altra galeria, de 14 metres de llargària, excavada al terreny natural, amb dos pous de ventilació que hauria servit de refugi antiaeri propi de la casa, la qual durant la Guerra Civil fou seu de la CNT-FAI.
Finalment cal destacar la localització d’un altre refugi de la Guerra Civil al costat del carrer Antic del Guinardó. Es correspon amb el refugi 312-3. Segons consta en un aixecament topogràfic de l’any 1969, el refugi presentava tres accessos, dos al carrer Flor de maig i un al carrer Antic del Guinardó, davant del número 8-10. El recorregut d’aquest refugi presenta diversos trams de galeria que tenen una orientació diferenciada, com també longituds i dimensions variants. Les parets estan revestides amb obra i la volta també. Hi ha dues habitacions de planta rectangular, amb bancs. Cal remarcar l’existència de fins una seixantena de grafits, així com també 28 punts elèctrics, 7 incisions i diversos objectes metàl•lics, sobretot de llaunes de menjar.
La importància d’aquest element ha motivat la recuperació de l’accés des de l’exterior del carrer, el qual havia romàs perdut dècades enrere.
Tipus: Notícies / documents | Data: segle XV
L'indret apareix documentat amb el nom de Colomar del Guinardó.
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-SenseObraDerivada 3.0 No adaptada de Creative Commons
Permalink Http://cartaarqueologica.bcn.cat/3172
+ 3000 punts d’interès arqueològic geolocalitzats i tipificats.
Tot allò d'interès arqueològic que s'ha trobat a Barcelona