Resultats: Positius. Estratigrafia no exhaurida
La finca objecte de la intervenció està situada dins del recinte emmurallat de Barcino, entre el carrer Lledó i la muralla i les torres romanes números 28 i 29. De fet, la finca està ocupant tota la superfície d'un cardine i parcialment dues insulae.
El primer moment d'ocupació és al segle I d.C., del qual es documenta un tram de la claveguera central del cardine que marca el límit sud de la insula, que es va excavar la domus coneguda amb el nom d'Arxiu Administratiu. També d'aquest moment s'ha documentat murs a la part central d'aquest vial, el qual és un carrer sense sortida que queda tancat per la muralla romana a llevant.
Cal destacar, d'aquesta època, la documentació de l'alçat interior de la part superior de la muralla romana d'època augustea, en un tram de més de 21 metres, on es pot observar el contacte amb la muralla construïda a finals del segle III d.C.
D'aquest segon recinte emmurallat, es va excavar el pas de ronda entre les torres 28 i 29, on destaca la porta nord de la torre 29, amb un grau de conservació excepcional.
Formant part de la domus esmentada més amunt, cal destacar la troballa de diverses estructures, com per exemple un gran absis de 6, 50 metres d'amplada que data de finals del segle V o inicis del segle VI. Es descarta que l'absis formés part d'una estructura de caràcter cultual i sembla ser que es tractaria del remat d'un corredor que sorgiria del peristil. L'amortització de l'absis tindria lloc durant el segle VII.
No serà fins al voltant del segle X que trobem una certa revifalla constructiva, amb un terraplenament de la torre 28 i la construcció al seu interior d'un petit recinte. A més a la torre s'obren finestres, que abarquen una cronologia que va des del segle X i fins al segle XIII.
A partir del segle XIII, s'abandona la trama urbana creada i la finca queda distribuïda a l'entorn d'un pati central molt ampli, s'aixequen dos cossos, un que dóna al carrer Lledó i un altre que es recolza i ocupa la muralla i les torres romanes. La Torre 28 es decora amb pintures murals que ennobleixen la primera planta.
No serà fins a finals del segle XVII quan s'enceta una gran reforma i ampliació en extensió a tota la finca. S'elimina la part est del gran pati i es dota d'una xarxa de clavegueram i una gran fresquera.
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-SenseObraDerivada 3.0 No adaptada de Creative Commons
Permalink Http://cartaarqueologica.bcn.cat/3169
+ 3000 punts d’interès arqueològic geolocalitzats i tipificats.
Tot allò d'interès arqueològic que s'ha trobat a Barcelona