Resultats: Positius. Estratigrafia no exhaurida
La intervenció va consistir en l’excavació de 19 cales, repartides entre l’interior de la masia i les zones enjardinades que l’envolten i va permetre documentar una seqüència cronològica ininterrompuda, des del finals del segle XI o l’inici del segle XII fins al segle XX. L’origen de la masia es troba en la construcció d’una torre romànica de defensa de planta rectangular, tal com es desprèn de l’estudi històric i arquitectònic elaborat per l’empresa Veclus l’any 2009. A mitjan del segle XIII, s’adossa a la torre una construcció annexa i a mitjan del segle XVII es construirà el cos principal de la masia, que amb diverses modificacions ha arribat fins l’actualitat.
L’excavació a l’interior de la torre va posar al descobert dues sitges contemporànies a aquesta, però molt malmeses per a una reforma del segle XX. L’excavació al pati central va permetre detectar un mur del segle XIII que es podria relacional amb el tancament perimetral de l’edificació en aquesta fase. També es documentà un petit àmbit de treball, consistent en un paviment de morter de calç, associat a una estructura de combustió i a diversos forats de pal, que semblarien aguantar una coberta, formant així, un espai porticat adossat a la torre i que dataria del segle XV. Ja del segle XVI es documenta un dipòsit. Totes aquestes estructures domèstiques semblen apuntar que, a partir del segle XIII la torre perd el seu caràcter defensiu per a convertir-se en un mas fortificat.
A partir del segle XVII, es documenta el procés constructiu que deixarà una major empremta en l’actual fesomia de Can Fargas. Cal destacar la troballa del paviment original, en un excel•lent estat de conservació i datat del 1670 i que es troba a la sala que s’adossa a la torre.
Al segle XVIII s’amplia la masia. Cal destacar les diferents estructures relacionades amb la producció vinícola: dipòsits, arqueta de decantació i una premsa de raïm tallada en un bloc massís de pedra de Montjuïc.
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-SenseObraDerivada 3.0 No adaptada de Creative Commons
Permalink Http://cartaarqueologica.bcn.cat/3161
+ 3000 punts d’interès arqueològic geolocalitzats i tipificats.
Tot allò d'interès arqueològic que s'ha trobat a Barcelona