Carta Arqueològica de Barcelona

Intervenció: Carrer Marlet 1

 

Situació geogràfica

Context:
Zona urbana
Districte:
Ciutat Vella
Codi de parcel·la:
8
Codi d'illa:
11179
Adreces:
Carrer Marlet 1
Carrer Arc de Sant Ramon del Call 6b
Coordenades UTM fus 31N ED50:
UTM X: 431063,00000 | UTM Y: 4581549,00000

Descripció, imatges i notes històriques

Resultats: Positius. Estratigrafia no exhaurida

Descripció:

La intervenció arqueològica ha consistit en l’excavació de rases informatives, el fossat d’un ascensor i la base de l’escala.
Pel que fa als resultats obtinguts, cal començar fent esment del material ceràmic adscrit al Baix Imperi localitzat a la cala del sector 300, sense estar associat però a cap estructura constructiva que pugui formar part de la trama interna de la ciutat romana tot i que, l’actual edifici de Marlet, 1 es localitza gairebé en la seva totalitat sobre un dels cardo minor de la colònia.
Pel que fa a la possibilitat de comptar amb elements adscrits a cronologies medievals, tornem a topar amb l’absència de contextos estratigràfics associats a les estructures localitzades, molt afectades per les construccions més modernes. Només en alguns murs podríem plantejar la hipòtesi que ens trobem davant una estructura associada a les edificacions baixmedievals, basant-nos estrictament en la factura dels seus paraments. Ens hem de limitar, però, a oferir un terminus ante quem al segle XVIII.
En els casos dels murs apareguts al sector 100, veiem com aquests mostren una ortogonalitat amb la trama que segueixen els carrers de Marlet i de Sant Ramon del Call. Aquests carrers sembla que es desenvoluparen ja durant l’alta Edat Mitjana com a desviació de l’antic cardo minor (en el cas de Marlet) i com a adaptació de les cases que s’havien construït adossades a la muralla (en el cas de Sant Ramon del Call)
En qualsevol cas, és coneguda a nivell documental l’existència de les cases que ocupaven aquest emplaçament en època baixmedieval. En efecte, sabem que abans de 1477 aquestes eren propietat de Guillem Joan Colom, qui en aquesta data les cedí en emfiteusi al notari Jaume Mas per reedificar-les.
Per altra banda, tot i les escasses dimensions de l’espai intervingut, queda palès un moment de construcció i ocupació al segle XVII, el més quantiós pel que fa a l’estratigrafia localitzada anterior a l’edificació de 1820. En aquest sentit, les estructures adscrites al segle XVII mostren l’existència d’un edifici previ a l’actual.
Aquesta construcció seria la que Domingo Verdier compra l’any 1690 a Josep Aguilar i Francesca de Monfar i consistent en tres antigues parcel•les que foren unificades en un sol casal que, en el moment de la compra-venda, constava de set botigues i vuit portals en la seva planta baixa. El responsable de la compra d’aquelles parcel•les i d’engegar la construcció del casal havia estat Didac Monfar entre els anys 1632 i 1647.
Entre la fase del segle XVII i la construcció de l’edifici actual al XIX, l’excavació ha constatat la presència d’una estructura murària inicialment datada al segle XVIII. També a nivell documental són conegudes algunes reformes que va realitzar la família Verdier en l’antic casal que compraren l’any 1690 i que es produïren entre 1778 i 1789, fins que l’any 1819 es construeix l’edifici actual.


cronologia i tipologia de les troballes

Patrimoni Immoble / Bens Immobles aïllats / Mur

Cronologia inicial:
Urbà / Modern / 1472 - 1714 d.C.
Cronologia final:
Urbà / Modern / 1472 - 1714 d.C.

Patrimoni Immoble / Estratigrafia

Cronologia inicial:
Urbà / Roma imperi / 10 a.C. - 299 d.C.
Cronologia final:
Urbà / Roma imperi / 10 a.C. - 299 d.C.

Informació tècnica i legal

Estat de conservació:

Estat:
Conservació

Protecció:

Proteccions existents:

Protecció Fisica:
Protecció Física

Proteccions legals:

Protecció Generalitat de Catalunya:
Categoria:
Protecció Legal
Classificació:
Clases
Protecció específica de l'Ajuntament de Barcelona (PEPPA 2000):
Nivell de protecció:
Nivell B
Comentari:
Conjunt especial del sector de muralles romanes

Actuacions:

Data:
Tipus:
Sondeig
Tipus admin..:
Preventiva
Director / Autor:
Jordi Serra Molinos, Chroma, s.l.
Motivació:
Rehabilitació edifici
Promotor/propietari:
Icace Gestió de Valors, s.l.

Documentació

Documentació:

Llicència de Creative CommonsAquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-SenseObraDerivada 3.0 No adaptada de Creative Commons

Bibliografia:

  • BALCELLS ALEGRE, M.J. (COORD.), 2010. 'Carrer Marlet, 1; Carrer de l’Arc de Sant Ramon, 6b', Anuari d'arqueologia i patrimoni de Barcelona 2008. Muhba, Institut de Cultura, Ajuntament de Barcelona. p.79.

Carta Arqueològica de Barcelona + 3000 punts d’interès arqueològic geolocalitzats i tipificats.
Tot allò d'interès arqueològic que s'ha trobat a Barcelona

Llicència de Creative Commonsa
Carta Arqueològica és un producte realitzat pel Servei d'Arqueologia de l’Institut de Cultura de Barcelona Per a més informació podeu contactar amb docu_arqueologia@bcn.cat | Ajuntament de Barcelona