Carta Arqueològica de Barcelona

Intervenció: La Rambla. 109

 

Situació geogràfica

Context:
Zona urbana
Districte:
Ciutat Vella
Adreces:
La Rambla. 109
Carrer Pintor Fortuny 1-3
Carrer d'en Xuclà 8
Coordenades UTM fus 31N ED50:
UTM X: 430660,00000 | UTM Y: 4581649,00000

Descripció, imatges i notes històriques

Resultats: Positius. Estratigrafia no exhaurida

Descripció:

La intervenció arqueològica preventiva va evidenciar la presència de restes estructurals a aproximadament una profunditat d’entre 45 i 70 cm. per sota del nivell de circulació actual. Cal esmentar, que cap de les estructures documentades van quedar afectades per les obres, ja que la canalització dels cables es va situar per sobre d’elles.
Concretament, es van localitzar estructures per sota de dues de les rases, la 100 i 200, és a dir, a les rases de la vorera sud-oriental del carrer del Pintor Fortuny i a la de la vorera del carrer d’en Xuclà, respectivament.
Si bé l’àrea excavada al carrer del Pintor Fortuny va ser ocupada pel col•legi d’ensenyament superior de la Companyia de Jesús de Betlem, fundat el 1544 o 1545, era probable que les estructures que s’hi localitzaren (murs, clavegueres, arrebossats, paviments i preparacions de paviments, estructures indeterminades) responguessin a les instal•lacions dels “Grandes Almacenes El Siglo”, que també van ocupar l’indret des de 1881 a 1932. Si més no, així semblaven indicar-ho les seves característiques constructives: majoritàriament maons massissos lligats amb morter de calç blanc poc depurat i poc compacte i presència de ciment pòrtland.
Únicament les estructures dels sectors E i F de la rasa, donat el seu aïllament i proximitat al carrer d’en Xuclà, podria ser que no haguessin format part dels magatzems, però la seva fàbrica, apuntava a una datació contemporània en el primer cas i moderna o contemporània en la resta.
Pel que fa, finalment, a l’estructura documentada a la rasa 200, es tractava possiblement d’un mur d’època moderna o contemporània, ja que el tipus de confecció semblava indicar-ho. La parcialitat del mur descobert, a causa de les reduïdes dimensions de la rasa, dificultaren una atribució concreta, especialment si tenim en compte que no se’n va poder observar cap límit original.
En aquest sentit, cal dir que les pròpies característiques de la intervenció (en especial l’escassa profunditat i limitada amplada de les rases), així com la inexistència de material arqueològic associat, no van facilitar la interpretació de les troballes, de manera que no va ser possible obtenir resultats més aclaridors.

Notícies històriques:

  • Tipus: Toponímia / nomenclàtor | Data: 01/01/1865

    La Rambla

    Passeig que separa el primer recinte emmurallat de Barcelona del Raval, i va des del Port fins a la plaça de Catalunya. S'inicia la urbanització a mitjan segle XVIII, quan era sols un camí i un torrent ocasional amb les muralles del rei Jaume a un costat i convents a l'altre.


cronologia i tipologia de les troballes

Patrimoni Immoble / Àrea productiva / Comercial / Magatzem

Cronologia inicial:
Urbà / Contemporani / 1860 - 1917 d.C.
Cronologia final:
Contemporani (Metropolità) / 1917 - 1953 d.C.

Informació tècnica i legal

Estat de conservació:

Estat:
Desconegut

Protecció:

Proteccions existents:

Protecció Fisica:
Tapat

Proteccions legals:

Protecció Generalitat de Catalunya:
Categoria:
Protecció Legal
Classificació:
Clases

Actuacions:

Data:
11 al 28 de maig de 2005
Tipus:
Excavació
Tipus admin..:
Preventiva
Director / Autor:
Laia Santanach i Suñol - ATICS SL
Motivació:
Rasa electricitat
Promotor/propietari:
FECSA-ENDESA / Ajuntament de Barcelona

Documentació

Documentació:

Llicència de Creative CommonsAquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-SenseObraDerivada 3.0 No adaptada de Creative Commons


Carta Arqueològica de Barcelona + 3000 punts d’interès arqueològic geolocalitzats i tipificats.
Tot allò d'interès arqueològic que s'ha trobat a Barcelona

Llicència de Creative Commonsa
Carta Arqueològica és un producte realitzat pel Servei d'Arqueologia de l’Institut de Cultura de Barcelona Per a més informació podeu contactar amb docu_arqueologia@bcn.cat | Ajuntament de Barcelona