Carta Arqueològica de Barcelona

Intervenció: Ajuntament

 

Situació geogràfica

Context:
Zona urbana
Districte:
Ciutat Vella
Codi de parcel·la:
1
Codi d'illa:
13171
Adreces:
Plaça Sant Jaume 1
Carrer Font de Sant Miquel 1-3
Coordenades UTM fus 31N ED50:
UTM X: 431195.00000 | UTM Y: 4581533.00000

Descripció, imatges i notes històriques

Nom singular: Ajuntament

Resultats: Positius. Estratigrafia no exhaurida

Descripció:

La intervenció arqueològica duta a terme a l’edifici de la Casa de la Ciutat de la Plaça Sant Jaume es va desenvolupar en dos espais diferenciats. D’una banda, es treballà al subsòl de les dependències que ocupa la Guàrdia Urbana (cos de guàrdia i majordomia), que té una àrea de 86 m2 i on s’excavà fins a una profunditat d’un metre aproximadament. I per altra banda, es va ampliar una galeria subterrània per a serveis, que arribava a les dependències anteriors partint des de l’habitació subterrània on s'ubica la maquinària de l'ascensor. Aquesta galeria mesurava 0’56 m d’amplada x 1’30 m d’altura i tenia uns 15 metres de llargària en total, creuant per sota, una part del pati central i interior de l’ajuntament. La reduïda amplada de la rasa, així com també la seva alçada dificultaven molt l’extracció de terres, així com també la pròpia documentació dels estrats arqueològics. No obstant això, a la galeria es van poder documentar les restes de tres murs (un d’època moderna, un d’època alt medieval i el darrer d’època baix imperial), un pou d’època moderna, una minúscula porció d’un paviment de rajoles d’època alt medieval i, com elements més destacats, el basament i part del fust d’una columna (que tot sembla indicar que es trobava “in situ”) i el fragment d’un fust, potser pertanyent a l’anterior, ambdós d’època romana. És possible que el mur i la columna funcionessin junts, encara que només sigui per la seva proximitat (1’40 metres) i perquè presenten la mateixa seqüència estratigràfica: ambdós apareixen força deteriorats sota un mateix estrat de mitjans del segle V. També pensem que formarien part d’estructures domèstiques, ja que la zona pública del fòrum es trobaria desplaçada més al nord-oest. Per contra, la proximitat de la domus de Sant Miquel al sud, i segurament compartint la mateixa insula, ens inclina a pensar que estaríem davant de les restes d’un espai porticat associat a una estructura domèstica, i més tenint en compte que les domus documentades a la ciutat s’inscriuen majoritàriament dintre de la tipologia de les cases amb peristils o patis porticats. Dissortadament, no hem pogut determinar el moment de la seva construcció davant la impossibilitat d’excavar en aquest punt.
A la part ocupada per la Guàrdia Urbana s’ha detectat estructures d’època alt medieval, que corresponen a un paviment i un mur amortitzats al s.XIV. La datació de segle IX del paviment ve donada per la ceràmica associada al nivell de preparació del paviment.
D’època baix medieval sembla que es detecten estructures d’edificacions realitzades en el mateix moment en què s'estava construint el Saló de Cent, i que van estar en ús fins el segle XVII quan tot aquest sector va quedar amortitzat. Es tracta de murs i una fosa sèptica.
I finalment d’època moderna alguns murs i paviments.


cronologia i tipologia de les troballes

Patrimoni Immoble / Hàbitat / Domus

Cronologia inicial:
Urbà / Roma imperi / 10 a.C. - 299 d.C.
Cronologia final:
Urbà / Antiguitat tardana / 400 - 715 d.C.

Patrimoni Immoble / Hàbitat / Casa

Cronologia inicial:
Urbà / Medieval / 803 - 1000 d.C.
Cronologia final:
Urbà / Modern / 1472 - 1714 d.C.

Informació tècnica i legal

Estat de conservació:

Estat:
Dolent

Protecció:

Proteccions existents:

Protecció Fisica:
Protecció Física

Proteccions legals:

Protecció Generalitat de Catalunya:
Categoria:
Protecció Legal
Classificació:
Clases
Protecció específica de l'Ajuntament de Barcelona (PEPPA 2000):
Nivell de protecció:
Nivell B
Comentari:
Conjunt especial del sector de muralles romanes.

Actuacions:

Data:
Del 30 de març al 31 de juliol de 2009
Tipus:
Excavació
Tipus admin..:
Preventiva
Director / Autor:
Jose Manuel Espejo Blanco, Atics, s.l.
Motivació:
Obres de reforma a la Casa de la Ciutat
Promotor/propietari:
Ajuntament de Barcelona

Documentació

Documentació:

Llicència de Creative CommonsAquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-SenseObraDerivada 3.0 No adaptada de Creative Commons

Bibliografia:

  • GRANADOS, O.; RIERA, S.; MIRÓ, C.; PUIG, F., 1995.Guia de la Barcelona romana i alt-medieval. ICUB. Ajuntament de Barcelona.

Carta Arqueològica de Barcelona + 3000 punts d’interès arqueològic geolocalitzats i tipificats.
Tot allò d'interès arqueològic que s'ha trobat a Barcelona

Llicència de Creative Commonsa
Carta Arqueològica és un producte realitzat pel Servei d'Arqueologia de l’Institut de Cultura de Barcelona Per a més informació podeu contactar amb docu_arqueologia@bcn.cat | Ajuntament de Barcelona