Carta Arqueològica de Barcelona

Intervenció: Montjuïc

 

Situació geogràfica

Context:
Zona urbana
Districte:
Sants-Montjuïc
Codi de parcel·la:
1
Codi d'illa:
2931
Adreces:
Montjuïc
Coordenades UTM fus 31N ED50:
UTM X: 429616,00000 | UTM Y: 4578769,00000

Descripció, imatges i notes històriques

Nom singular: Montjuïc

Resultats: Positius. Estratigrafia exhaurida

Descripció:

La intervenció arqueològica es situa al sud-oest de la muntanya de Montjuïc entre el Castell i el Cementiri, a la confluència dels camins del Molí Antic i de la Font de la Mamella. Al desembre de 1988, es va decidir (per part del Servei d'Activitats Arqueològiques del Museu d'Història de la Ciutat) dur a terme una nova campanya d'excavacions, amb l'objectiu de concretar l'extensió i la importància del jaciment protohistòric, interpretat al 1984 com a Sector M5.
L'objectiu era la delimitació del jaciment a la vessant del 'Morrot', ja que sobretot el pla del 'Molí Antic' presentava un aspecte de molt poca potència degut al rebaix del terreny, aflorant la roca mare fins pràcticament la superfície. En aquesta excavació es varen realitzar un seguit de 4 cales.
El material aparegut al jaciment arqueològic, ens situa en un moment relacionat amb la transició del bronze final a la primera edat del ferro. El material arqueològic data de finals del segle VII aC. a inicis del segle VI aC. El material fet a mà si bé no és excessivament significatiu, reforça la idea anterior. La presència de bases planes, formes en 'S' amb acabats pentinats i decoracions de dobles cordons i algun fragment d'acanalat del tipus Estret, confirmen aquesta atribució cronològica.


cronologia i tipologia de les troballes

Patrimoni Immoble / Estratigrafia

Cronologia inicial:
Preurbà / Prehistòria / Bronze / Final. 1100 - 800 a.C.
Cronologia final:
Preurbà / Protohistòria / Ferro-ibèric antic. 800 - 450 a.C.

Informació tècnica i legal

Estat de conservació:

Estat:
Dolent

Protecció:

Proteccions existents:

Protecció Fisica:
Protecció Física

Proteccions legals:

Protecció Generalitat de Catalunya:
Categoria:
Protecció Legal
Classificació:
Clases
Protecció específica de l'Ajuntament de Barcelona (PEPPA 2000):
Nivell de protecció:
Protecció legal Ajuntament

Actuacions:

Data:
Desembre de 1984
Tipus:
Excavació
Tipus admin..:
Urgència
Director / Autor:
Albrt Freixa / Vicenç Moreno
Motivació:
Promotor/propietari:
Institut de Cultura / Ajuntament de Barcelona

Documentació

Documentació:

Llicència de Creative CommonsAquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-SenseObraDerivada 3.0 No adaptada de Creative Commons

Bibliografia:

  • CARBONELL, E.; CEBRIÀ, A.; SALA, R., 1997. El taller de jaspis del Morrot de Montjuïc. Primers indicis de protomineria al paleoestuari del Llobregat, Ajuntament de Barcelona, Barcelona.
  • CEBRIÀ, A.; SALA, R., 1998. "El taller de jaspi del Morrot. Un jaciment de final del Paleolític", Montjuïc a la Barcelona Antiga, Barcelona.
  • GRANADOS GARCIA, J. O., 1984. "Los primeros pobladores del Pla", I Congrés d'Història del Pla de Barcelona, Institut Municipal d'Història, La Magrana, Barcelona, pp. 67-82.
  • GRANADOS GARCÍA, J. O. [et al.]., 1986. "Montjuïc dins el context del món ibèric laietà antic", VI Col·loqui Internacional d'Arqueologia de Puigcerdà, Puigcerdà, pp. 211-218.
  • ROCA BLANCH, E., 2000. Montjuïc, la muntanya de la ciutat, Institut d'Estudis Catalans, Barcelona.
  • SANMARTÍ, J., 1991. "Els primers pobladors del Pla, Història de Barcelona" 1, Ajuntament de Barcelona, Barcelona, pp. 107-137.

Carta Arqueològica de Barcelona + 3000 punts d’interès arqueològic geolocalitzats i tipificats.
Tot allò d'interès arqueològic que s'ha trobat a Barcelona

Llicència de Creative Commonsa
Carta Arqueològica és un producte realitzat pel Servei d'Arqueologia de l’Institut de Cultura de Barcelona Per a més informació podeu contactar amb docu_arqueologia@bcn.cat | Ajuntament de Barcelona