Carta Arqueològica de Barcelona

Intervención: Montjuïc

 

Situación geográfica

Context:
Zona urbana
Districte:
Sants-Montjuïc
Codi de parcel·la:
1
Codi d'illa:
1
Adreces:
MontjuÏc (Cementiri sud-oest)
Coordenades UTM fus 31N ED50:
UTM X: 429509,00000 | UTM Y: 4578935,00000

Descripción, imágenes y notas históricas

Nombre singular: Montjuïc

Resultats: Positius. Estratigrafia no exhaurida

Descripció:

La intervenció arqueològica es va efectuar dintre del Cementiri Sud-oest de Montjuïc a l'agrupació 12 - Sant Manel, on es van documentar les restes arqueològiques d’un forn, orientat nord-oest.
El forn constava de dues cambres sobreposades: la de foc i la de càrrega o cocció, amb graella divisòria i praefurnium. Tots els elements estaven retallats a la roca. Era de tiratge vertical, amb una sola entrada d'aire. Tot i que no en quedava cap vestigi, sembla que el forn estaria cobert amb una volta. La graella era de planta quadrangular (2,60 m x 2,60 metres) amb un gruix no inferior a 40 centímetres, ja que estava escapçada. Disposava de setze forats disposats de manera quadrada, en fileres de quatre.
La concepció de la cambra de foc respon a dues necessitats d'ordre tecnològic: suport de la graella i funció calorífica. Estava totalment excavada a la roca. La seva planta era de forma circular, tot i que no en un cercle perfecte doncs presenta irregularitats en el seu contorn. El diàmetre era de 3,30 metres i les parets eren còncaves. La cambra estava dividida en dos compartiments per una mena de paret que feia la funció de columna o suport de la graella, i el seu gruix augmentava progressivament de dalt a baix, passava de tenir 70 centímetres a 140 centímetres. La cambra de foc ja s'havia excavat amb anterioritat, per això només es van trobar fragments de teules vitrificades, trossos de totxos i pedres recremades.
El “praefurnium” a la part de fora estava cobert per uns farciments moderns, que únicament donaren materials moderns de construcció, totxos, teules i també alguns fragments d'àmfores romanes.
El forn estava dedicat a la cocció de material constructiu d'època barroca. Es van obrir diversos sondatges al voltant del forn, entorn a la zona del jardí, però no es va trobar cap resta de cap altre tipus.


Cronología y tipología de los hallazgos

Patrimoni Immoble / Àrea productiva / Indústria / Forn

Cronologia inicial:
Urbà / Modern / 1472 - 1714 d.C.
Cronologia final:
Urbà / Modern / 1472 - 1714 d.C.

Información técnica y legal

Estat de conservació:

Estat:
Bo

Protecció:

Proteccions existents:

Protecció Fisica:
Cobert

Proteccions legals:

Protecció Generalitat de Catalunya:
Categoria:
Protecció Legal
Classificació:
Clases
Protecció específica de l'Ajuntament de Barcelona (PEPPA 2000):
Nivell de protecció:
Protecció legal Ajuntament

Actuacions:

Data:
7 desembre de 1984 - 16 febrer de 1985
Tipus:
Tipus d'actuació
Tipus admin..:
Urgència
Director / Autor:
Maria Teresa Miró / Carolina Rovira
Motivació:
Ampliació del cementiri.
Promotor/propietari:
Institut de Cultura / Ajuntament de Barcelona -

Documentación

Documentación:

Llicència de Creative CommonsEste obra está bajo una Licencia Creative Commons Atribución-NoComercial-SinDerivadas 3.0 Unported

Bibliografia:

  • PALET MARTÍNEZ, J. M., 1994. Estudi territorial del Pla de Barcelona. Estructuració i evolució del territori entre l'època íbero-romana i l'alt-medieval: segles II-I aC-X-XI dC, Institut de Cultura - Centre d'Arqueologia de la Ciutat, Barcelona.
  • RIERA MORA, S.; PALET MARTÍNEZ, J. M., 1993. "Evolució del sector de Montjuïc-El Port entre l'època romana i l'altmedieval (s. III-X): una contribució a l'estudi diacrònic del paisatge", III Congrés d'Història de Barcelona. Ponències i Comunicacions 1, Institut Municipal d'Història. Ajuntament de Barcelona, Barcelona, pp. 49-70.

Carta Arqueològica de Barcelona + 3000 puntos de interés arqueológico geolocalizados y tipificados.
Todo aquello de interés arqueológico hallado en Barcelona.

Este obra está bajo una
Carta Arqueològica es un producto realizado por el Servei d'Arqueologia del Institut de Cultura de Barcelona Para más información podéis contactar con docu_arqueologia@bcn.cat | Ajuntament de Barcelona