Carta Arqueològica de Barcelona

Intervenció: Montjuïc

 

Situació geogràfica

Context:
Zona urbana
Districte:
Sants-Montjuïc
Codi de parcel·la:
1
Codi d'illa:
1
Adreces:
MontjuÏc (Cementiri sud-oest)
Coordenades UTM fus 31N ED50:
UTM X: 429509,00000 | UTM Y: 4578935,00000

Descripció, imatges i notes històriques

Nom singular: Montjuïc

Resultats: Positius. Estratigrafia no exhaurida

Descripció:

La intervenció arqueològica es va efectuar dintre del Cementiri Sud-oest de Montjuïc a l'agrupació 12 - Sant Manel, on es van documentar les restes arqueològiques d’un forn, orientat nord-oest.
El forn constava de dues cambres sobreposades: la de foc i la de càrrega o cocció, amb graella divisòria i praefurnium. Tots els elements estaven retallats a la roca. Era de tiratge vertical, amb una sola entrada d'aire. Tot i que no en quedava cap vestigi, sembla que el forn estaria cobert amb una volta. La graella era de planta quadrangular (2,60 m x 2,60 metres) amb un gruix no inferior a 40 centímetres, ja que estava escapçada. Disposava de setze forats disposats de manera quadrada, en fileres de quatre.
La concepció de la cambra de foc respon a dues necessitats d'ordre tecnològic: suport de la graella i funció calorífica. Estava totalment excavada a la roca. La seva planta era de forma circular, tot i que no en un cercle perfecte doncs presenta irregularitats en el seu contorn. El diàmetre era de 3,30 metres i les parets eren còncaves. La cambra estava dividida en dos compartiments per una mena de paret que feia la funció de columna o suport de la graella, i el seu gruix augmentava progressivament de dalt a baix, passava de tenir 70 centímetres a 140 centímetres. La cambra de foc ja s'havia excavat amb anterioritat, per això només es van trobar fragments de teules vitrificades, trossos de totxos i pedres recremades.
El “praefurnium” a la part de fora estava cobert per uns farciments moderns, que únicament donaren materials moderns de construcció, totxos, teules i també alguns fragments d'àmfores romanes.
El forn estava dedicat a la cocció de material constructiu d'època barroca. Es van obrir diversos sondatges al voltant del forn, entorn a la zona del jardí, però no es va trobar cap resta de cap altre tipus.


cronologia i tipologia de les troballes

Patrimoni Immoble / Àrea productiva / Indústria / Forn

Cronologia inicial:
Urbà / Modern / 1472 - 1714 d.C.
Cronologia final:
Urbà / Modern / 1472 - 1714 d.C.

Informació tècnica i legal

Estat de conservació:

Estat:
Bo

Protecció:

Proteccions existents:

Protecció Fisica:
Cobert

Proteccions legals:

Protecció Generalitat de Catalunya:
Categoria:
Protecció Legal
Classificació:
Clases
Protecció específica de l'Ajuntament de Barcelona (PEPPA 2000):
Nivell de protecció:
Protecció legal Ajuntament

Actuacions:

Data:
7 desembre de 1984 - 16 febrer de 1985
Tipus:
Tipus d'actuació
Tipus admin..:
Urgència
Director / Autor:
Maria Teresa Miró / Carolina Rovira
Motivació:
Ampliació del cementiri.
Promotor/propietari:
Institut de Cultura / Ajuntament de Barcelona -

Documentació

Documentació:

Llicència de Creative CommonsAquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-SenseObraDerivada 3.0 No adaptada de Creative Commons

Bibliografia:

  • PALET MARTÍNEZ, J. M., 1994. Estudi territorial del Pla de Barcelona. Estructuració i evolució del territori entre l'època íbero-romana i l'alt-medieval: segles II-I aC-X-XI dC, Institut de Cultura - Centre d'Arqueologia de la Ciutat, Barcelona.
  • RIERA MORA, S.; PALET MARTÍNEZ, J. M., 1993. "Evolució del sector de Montjuïc-El Port entre l'època romana i l'altmedieval (s. III-X): una contribució a l'estudi diacrònic del paisatge", III Congrés d'Història de Barcelona. Ponències i Comunicacions 1, Institut Municipal d'Història. Ajuntament de Barcelona, Barcelona, pp. 49-70.

Carta Arqueològica de Barcelona + 3000 punts d’interès arqueològic geolocalitzats i tipificats.
Tot allò d'interès arqueològic que s'ha trobat a Barcelona

Llicència de Creative Commonsa
Carta Arqueològica és un producte realitzat pel Servei d'Arqueologia de l’Institut de Cultura de Barcelona Per a més informació podeu contactar amb docu_arqueologia@bcn.cat | Ajuntament de Barcelona