Carta Arqueològica de Barcelona

Intervenció: Morrot

 

Situació geogràfica

Context:
Zona urbana
Districte:
Sants-Montjuïc
Codi de parcel·la:
1
Codi d'illa:
2931
Adreces:
Morrot de Montjuïc
Coordenades UTM fus 31N ED50:
UTM X: 430350,00000 | UTM Y: 4579348,00000

Descripció, imatges i notes històriques

Nom singular: Morrot

Resultats: Positius. Estratigrafia no exhaurida

Descripció:

A finals de l'any 1984, es realitza en aquest sector una primera prospecció en la que participen Eudald Carbonell, Ramon Álvarez, Oriol Granados i Agustí Esteban. Recullen material que van atribuir a partir de llur tècnica i cronologia a un moment epipaleolític (no geomètric), tot i que es va reconèixer alguna possible fase del Paleolític inferior, basant-se en l'aparició de fragments amb extraccions i ascles de gres. Així mateix, també es va apreciar alguns trets neolítics en fragments de làmines bitruncades i algun possible perforador. Però en una revisió del material, a l'any 1988, no es va poder identificar aquests trets.
Durant l'any 1986, un grup format per R. Sala, C. Guarado, M. R. Sanabre, A. Cebrià, R. Bartrolí, M. Delsors i M. Bergadà fan una recollida de material arqueològic, confirmant la impressió inicial i ampliant més el coneixement de la delimitació del taller. Així els límits estarien entre uns pins propers al Far del Port pel sud, el canyissar que separa i tapa el passeig a peu de muralla del castell, per l'oest; un retall de pedrera pel nord, on hi havia fins fa pocs anys una bateria militar; i finalment, per l'est, el front d'una antiga pedrera, que retalla la muntanya fins al mar, paral•lel a ell.
A l'any 1988 s'inicià una intervenció arqueològica realitzant una cala de 10 metres de llarg per 2 metres d'ample; els quadres resultants amiden 2 metres per 2 metres. L'estratigrafia del sondatge obert en la vessant sud-est del Morrot és la següent: A: nivell húmic amb indústria; B: argiles, sòl en formació amb indústria; C: col·luvió calcificat, paquet principal d'indústria; D: substrat estèril format per un paleo-sòl; E: roca sorrenca.
En el centre d'extracció de la indústria lítica del Morrot del Port no tenim elements de datació absoluta. Respecte a la tecnologia, s'ha apuntat que a partir dels objectes d'ús localitzats a Sant Pau del Camp, tot i que són de dimensions més grans als que hem apuntant al Morrot, seria de cronologia del Neolític antic. Segons els autors que van realitzar el sondatge, els últims grups que van extreure material dels filons de Montjuïc foren, o bé, grups d'agricultors i ramaders, o bé fos producte de l'acció dels darrers caçadors recol•lectors epipaleolítics.
Les característiques de l'extracció al Morrot de Montjuïc fan pensar en una explotació de les vetes de sílex o jaspi a l'aire lliure i mitjançant tècniques lleugerament complexes. Seria un antecedent clar d'explotacions genuïnament mineres posteriors i marcaria un 'continuum' en el procés de selecció de matèries i de coneixement i transformació de l'entorn per part de les comunitats paleo-humanes. En el registre lític del Morrot consta l'ús del foc per a l'explotació de les vetes. En els nivells superficials es detecta la presència d'objectes cremats i al nivell C format d'antic es constata la presència de cremació en els objectes lítics ja que té més probabilitats de ser produïda per processos tecnològics (canvis de coloració, cúpules i craquelats).

En imatges

Notícies històriques:

 • Tipus: Actuacions | Data: 1984

  Eudald Carbonell, Ramon Álvarez, Oriol Granados i Agustí Esteban.

  Prospecció arqueològica.

 • Tipus: Actuacions | Data: 1988

  R. Sala, C. Guarado, M. R. Sanabre, A. Cebrià, R. Bartrolí, M. Delsors i M. Bergadà.

  Prospecció arqueològica.


cronologia i tipologia de les troballes

Tipus de bé

Cronologia inicial:
Preurbà / Prehistòria / Calcolític. 2900 /2500- 2100 a.C.
Cronologia final:
Preurbà / Prehistòria / Bronze / 2100 - 800 a.C.

Informació tècnica i legal

Estat de conservació:

Estat:
Regular

Protecció:

Proteccions existents:

Protecció Fisica:
Protecció Física

Proteccions legals:

Protecció Generalitat de Catalunya:
Categoria:
Protecció Legal
Classificació:
Clases
Protecció específica de l'Ajuntament de Barcelona (PEPPA 2000):
Nivell de protecció:
Protecció legal Ajuntament

Actuacions:

Data:
Novembre de 1984
Tipus:
Excavació
Tipus admin..:
Programada
Director / Autor:
Artur Cebrià Escuer / Robert Sala Ramos
Motivació:
Promotor/propietari:
Institut de Cultura / Ajuntament de Barcelona

Documentació

Bibliografia:

 • CARBONELL, E.; CEBRIÀ, A.; SALA, R., 1997. El taller de jaspis del Morrot de Montjuïc. Primers indicis de protomineria al paleoestuari del Llobregat, Ajuntament de Barcelona, Barcelona.
 • CEBRIÀ, A.; SALA, R., 1998. "El taller de jaspi del Morrot. Un jaciment de final del Paleolític", Montjuïc a la Barcelona Antiga, Barcelona.
 • GRANADOS GARCIA, J. O., 1984. "Los primeros pobladores del Pla", I Congrés d'Història del Pla de Barcelona, Institut Municipal d'Història, La Magrana, Barcelona, pp. 67-82.

Carta Arqueològica de Barcelona + 3000 punts d’interès arqueològic geolocalitzats i tipificats.
Tot allò d'interès arqueològic que s'ha trobat a Barcelona

Llicència de Creative Commonsa
Carta Arqueològica és un producte realitzat pel Servei d'Arqueologia de l’Institut de Cultura de Barcelona Per a més informació podeu contactar amb docu_arqueologia@bcn.cat | Ajuntament de Barcelona