Carta Arqueològica de Barcelona

Intervenció: Coves del Morrot

 

Situació geogràfica

Context:
Zona urbana
Districte:
Sants-Montjuïc
Codi de parcel·la:
1
Codi d'illa:
2931
Adreces:
Montjuïc
Coordenades UTM fus 31N ED50:
UTM X: 430471,00000 | UTM Y: 4579337,00000

Descripció, imatges i notes històriques

Nom singular: Coves del Morrot

Resultats: Positius. Sense rebaix del subsòl

Descripció:

A finals del segle XIX es coneix l’existència d’unes coves al lloc denominat Morrot de la muntanya de Montjuïc que alguns autors han relacionat amb una ocupació humana. El massís del Montjuïc s'eleva fins a la cota de 183 metres sobre el nivell del mar i està tallat en la cara sud-llevantina per un penya-segat produït per una falla que s'esmuny cap al mar amb un fort pendent, a l'indret denominat Morrot. En el front de la falla geològica del Morrot, al mapa geològic de la Guia Excursionista (Solé y Pla 1899), es senyalen les coves sota el mateix castell, entre el Far i el modern cementiri.
Una referència de l'any 1910 al 'Catálogo Espeleológico de la Província de Barcelona' (1961) comentà: 'Las grutas en número de dos, se abrían a dos tercios de altura de la montaña, en las margas y molazas. Eran largas galerías cuyo suelo se hundía constantemente en rápida pendiente. No se podía desconocer aquí la formación de dos bolsas de absorción, especie de sumidero de agua de superfície. Las dos cavidades se hundían bajo el gran fuerte de Montjuïc'.
Als anys 70 del segle XX, Josep de la Vega va intentar localitzar-les sense èxit, tot i que va recollir un sílex i un os treballat, restes que indiquen sens dubte la seva freqüentació en època antiga. Segons I. Rodà (1977, pàg. 62-63) a Montjuïc existien diverses coves (Argenter, Cadena...), en la vessant oriental i occidental de la muntanya, que alguns autors han relacionat amb les coves d'Esplugues i Montcada, on van trobar sílex (L. Pericot i S. Sanpere i Miquel) i que L. Pericot va atribuir a un hàbitat d'època neolítica.

En imatges

Notícies històriques:

  • Tipus: Notícies / documents | Data: 1899

    Esmentat al Mapa geològic de la Guia Excursionista (Solé y Pla 1899).


cronologia i tipologia de les troballes

Patrimoni Immoble / Material descontextualitzat

Cronologia inicial:
Desconeguda
Cronologia final:
Desconeguda

Informació tècnica i legal

Estat de conservació:

Estat:
Desconegut

Protecció:

Proteccions existents:

Protecció Fisica:
Protecció Física

Proteccions legals:

Protecció Generalitat de Catalunya:
Categoria:
Protecció Legal
Classificació:
Clases
Protecció específica de l'Ajuntament de Barcelona (PEPPA 2000):
Nivell de protecció:
Protecció legal Ajuntament

Actuacions:

Data:
Tipus:
Tipus d'actuació
Tipus admin..:
Tipus actuació administrativa
Director / Autor:
Motivació:
Promotor/propietari:

Documentació

Bibliografia:

  • AAVV., 1961. Catálogo Espeleológico de la Província de Barcelona I, Grupo de Exploraciones Subterráneas del Club Montañés Barcelonés, Diputació Provincial de Barcelona, Barcelona.
  • DE LA VEGA GÓMEZ, J., 1977. "Documents per a la carta arqueològica del Pla de Barcelona", Butlletí Mediterrania 10, Barcelona, pp. 9-44.
  • PERICOT GARCÍA, L., 1944. "La Barcelona antigua", Barcelona a través de los tiempos, Ed. Mercedes, Barcelona.
  • RODÀ, I., 1977. "La dispersión del poblamiento en el término de Barcelona en la época anterromana", Cuadernos de Arqueologia e Historia de la Ciudad, XVII, Ajuntament de Barcelona - Museu d'Història de la Ciutat, Barcelona, pp. 47-92.
  • SANPERE I MIQUEL, S., 1891 "Barcelona ibérica", Historia de Barcelona I, Ed. Española, Barcelona.
  • SOLÉ I PLÀ; CALVO Y SERRALONGA., 1899. "Apunts sobre guia-historia de Montjuich", Associació Excursionista "Consell de Sis", Estampa de la viuda de J. Miguel, Barcelona.

Carta Arqueològica de Barcelona + 3000 punts d’interès arqueològic geolocalitzats i tipificats.
Tot allò d'interès arqueològic que s'ha trobat a Barcelona

Llicència de Creative Commonsa
Carta Arqueològica és un producte realitzat pel Servei d'Arqueologia de l’Institut de Cultura de Barcelona Per a més informació podeu contactar amb docu_arqueologia@bcn.cat | Ajuntament de Barcelona