Carta Arqueològica de Barcelona

Intervenció: Caus del Borinot

 

Situació geogràfica

Context:
Zona urbana
Districte:
Sants-Montjuïc
Codi de parcel·la:
10
Codi d'illa:
10
Adreces:
Montjuïc (Club Natació Montjuïc)
Coordenades UTM fus 31N ED50:
UTM X: 428391,00000 | UTM Y: 4579406,00000

Descripció, imatges i notes històriques

Nom singular: Caus del Borinot

Resultats: Positius. Sense rebaix del subsòl

Descripció:

El jaciment arqueològic es trobava a l'antiga pedrera del Borinot, ocupada actualment per les instal·lacions del Club Natació Montjuïc.
Els caus del Borinot es situaven entre la pedrera del Borinot (o Piera i Cia) i la pedrera Safont, on actualment es localitza el camp d'esports Julià de Capmany. Possiblement els caus van desaparèixer a la dècada dels anys 70 del segle XX, al construir-se el camp d'esports.
La pedrera del Borinot fou explotada per Piera, Cortinas i Cía i després per FOCSA. A la part superior hi havia coves i caus a poca fondària per l'erosió de les margues groguenques, que foren habitats antigament. A la part baixa, davant dels edificis de FIESA encara es poden trobar restes de les coves d'on s'extreia terra d'escudelles, i posteriorment s'hi cultivaren xampinyons. Gairebé en la seva totalitat, l'antiga pedrera fou ocupada per les instal·lacions del Club Natació Montjuïc.
La pedrera Safont donava la coneguda pedra de Safont, que era la més apreciada pel seu color rosat, del qual bastiren els edificis més significatius de la ciutat de Barcelona, com ara el de la Sagrada Familia. A la dècada dels anys setanta del segle XX s'hi va construir l'estadi d'atletisme Serrahima, remodelat el 1991. El camp de futbol de la Unió Esportiva Julià de Capmany i la pista de llançament ocupen una part de l'antiga pedrera. També els habitatges del Polvorí i l'escola Pau Vila, en part, estan dins de l'antic àmbit de la pedrera.
A l'any 1946 Josep de la Vega visità aquestes cavitats que encara existien. Es tractava de quatre petits caus o abrics de poca fondària, oberts per l'erosió en les margues grogues que suporten els gresos de les capes superiors de la muntanya. Hi ha referències d'haver-s'hi trobat ceràmica a mà i alguns jaspis segons les conferències donades per Solé i Pla i Calvo i Serrallonga a l'any 1899 (Solé i Pla; Calvo i Serrallonga 1899).
Els caus del Borinot es trobaven en les actuals instal•lacions del Club Natació on s'ha modificat l'entorn, però possiblement la pedrera del Borinot ja havia destruït aquestes cavitats.

En imatges

Notícies històriques:

  • Tipus: Actuacions d'investigadors i estudiosos | Data: 1899

    Solé i Pla; Calvo i Serrallonga

    Conferències donades sobre la història de Montjuïc donaren la informació que es trobaven restes arqueològiques d'època prehistòrica.

  • Tipus: Actuacions d'investigadors i estudiosos | Data: 1946

    Josep de la Vega Gómez

    Visita quatre caus o abrics sense trobar restes arqueològiques.


cronologia i tipologia de les troballes

Patrimoni Immoble / Material descontextualitzat

Cronologia inicial:
Desconeguda
Cronologia final:
Desconeguda

Informació tècnica i legal

Estat de conservació:

Estat:
Desconegut

Protecció:

Proteccions existents:

Protecció Fisica:
Protecció Física

Proteccions legals:

Protecció Generalitat de Catalunya:
Categoria:
Protecció Legal
Classificació:
Clases
Protecció específica de l'Ajuntament de Barcelona (PEPPA 2000):
Nivell de protecció:
Protecció legal Ajuntament

Actuacions:

Data:
Tipus:
Tipus d'actuació
Tipus admin..:
Tipus actuació administrativa
Director / Autor:
Motivació:
Promotor/propietari:

Documentació

Bibliografia:

  • DE LA VEGA GÓMEZ, J., 1977. "Documents per a la carta arqueològica del Pla de Barcelona", Butlletí Mediterrania 10, Barcelona, pp. 9-44.
  • ROCA BLANCH, E., 2000. Montjuïc, la muntanya de la ciutat, Institut d'Estudis Catalans, Barcelona.
  • SOLÉ I PLÀ; CALVO Y SERRALONGA., 1899. "Apunts sobre guia-historia de Montjuich", Associació Excursionista "Consell de Sis", Estampa de la viuda de J. Miguel, Barcelona.

Carta Arqueològica de Barcelona + 3000 punts d’interès arqueològic geolocalitzats i tipificats.
Tot allò d'interès arqueològic que s'ha trobat a Barcelona

Llicència de Creative Commonsa
Carta Arqueològica és un producte realitzat pel Servei d'Arqueologia de l’Institut de Cultura de Barcelona Per a més informació podeu contactar amb docu_arqueologia@bcn.cat | Ajuntament de Barcelona