Carta Arqueològica de Barcelona

Intervención: Font de la Mamella

 

Situación geográfica

Context:
Zona urbana
Districte:
Sants-Montjuïc
Codi de parcel·la:
1
Codi d'illa:
2931
Adreces:
Montjuïc (entre el camí de la Serp i el passeig del Migdia)
Coordenades UTM fus 31N ED50:
UTM X: 429610,00000 | UTM Y: 4578796,00000

Descripción, imágenes y notas históricas

Nombre singular: Font de la Mamella

Resultats: Positius. Sense rebaix del subsòl

Descripció:

El jaciment arqueològic es troba ubicat a l'est del Cementiri de Montjuïc, entre el camí de la Serp i el passeig del Migdia. Per accedir al jaciment arqueològic des del castell de Montjuïc, s'ha d'accedir a través del passeig de Migdia i continuar-lo en direcció oest, cap al Jardí Botànic de Barcelona. Un cop al jardí s'ha de continuar al sud per l'anomenat camí de la Serp, fins al mur de tanca amb el cementiri. El camí dirigeix cap al cementiri just on hi ha una porta d'accés restringit.
El jaciment arqueològic es situa al vessant est del Cementiri de Montjuïc i al sud-oest del castell de Montjuïc, en una zona amb vegetació arbustiva i profundament modificada en la seva orografia original a causa de diversos esllavissaments de terres que es produïren al segle XIX.
El nom fa referència al naixement d'aigua potable situat a la capçalera del Torrent de la Mamella i pròxima a la carena de la muntanya, entre el castell i el cementiri nou i avui perduda en el darrer eixamplament de l'últim. A finals de la dècada dels anys 70 del segle XX, el torrent estava perdut en la part baixa del seu curs. Desaiguava en la riera de Magòria, utilitzant com a tàlveg en el seu tram final, el vell camí de València.
Les prospeccions efectuades abans de l'any 1944 per Josep de la Vega (1977), en la seva rodalia va poder documentar un possible fons de cabana, que segons l'autor, hi va localitzar tres jaspis. Eren un esclat de color roig fosc, un esclat molt rodat roig més clar i una fulla amb retocs, de color groc amb betes roges.
Actualment, aquesta zona es troba ocupada per Parcs i Jardins de l'ajuntament de Barcelona. Hi ha hagut abocaments de terres actuals que dificulten la troballa de noves restes. Possiblement, el jaciment arqueològic es pot relacionar amb el jaciment Cementiri - Bronze.

In pictures

Notícies històriques:

  • Tipus: Actuacions d'investigadors i estudiosos | Data: Abans de 1944

    Josep de la Vega


Cronología y tipología de los hallazgos

Patrimoni Moble Aïllat / Lític

Cronologia inicial:
Desconeguda
Cronologia final:
Desconeguda

Información técnica y legal

Estat de conservació:

Estat:
Desconegut

Protecció:

Proteccions existents:

Protecció Fisica:
Protecció Física

Proteccions legals:

Protecció Generalitat de Catalunya:
Categoria:
Protecció Legal
Classificació:
Clases
Protecció específica de l'Ajuntament de Barcelona (PEPPA 2000):
Nivell de protecció:
Protecció legal Ajuntament

Actuacions:

Data:
Tipus:
Tipus d'actuació
Tipus admin..:
Tipus actuació administrativa
Director / Autor:
Motivació:
Promotor/propietari:

Documentación

Bibliografia:

  • ASENSIO, D.; CELA, X.; MIRÓ, C.; REVILLA, E., 2009. "El nucli ibèric de Montjuïc. Les sitges de Magòria o de Port. Barcelona", Quaderns d’Arqueologia i Història de la Ciutat de Barcelona, Quarhis, 05, MUHBA, Barcelona, pp. 13-85.
  • DE LA VEGA GÓMEZ, J., 1977. "Documents per a la carta arqueològica del Pla de Barcelona", Butlletí Mediterrania 10, Barcelona, pp. 9-44.

Carta Arqueològica de Barcelona + 3000 puntos de interés arqueológico geolocalizados y tipificados.
Todo aquello de interés arqueológico hallado en Barcelona.

Este obra está bajo una
Carta Arqueològica es un producto realizado por el Servei d'Arqueologia del Institut de Cultura de Barcelona Para más información podéis contactar con docu_arqueologia@bcn.cat | Ajuntament de Barcelona