Resultats: Positius. Estratigrafia no exhaurida
La intervenció pretenia conèixer les característiques físiques de les fonamentacions de les diferents estructures que conformen l’església així com la seva estabilitat estructural. Tot i que el projecte contemplava la realització de 8 cales finalment només s’obriren 3.
D’aquesta manera, la ubicació de les tres cales, efectuades en tres llocs claus de l’edifici com són l’absis , la nau lateral i a la cara interna de la façana ha permès constatar diverses evidències.
En primer lloc, la presència d’elements estructurals no pertenyents al temple posa de manifest que per la construcció de l’edifici de l’església de Santa Maria del Mar s’enderrocaren diverses cases i edificis existents al sector, prova d’un urbanisme anterior a l’església. Part d’aquestes construccions, concretament les fonamentacions dels edificis preexistents s’utilitzaren com a elements de trava, per tal de formar una riostra que lligava tota la fonamentació de Santa Maria del Mar. Aquests edificis foren bastits en una època compresa entre la tardo antiguitat i l’alta edad mitjana i foren desmuntats en part i reaprofitats en certs punts per bastir l’església al segle XIV.
En segon lloc, gràcies a les excavacions, s’evidencià una estructura de basament consistent en un sistema de murs obrats amb carreus de mida mitjana, disposats en filades regulars i que arriben a tenir una fondària de gairebé tres metres. La seva funció és la de repartir les càrregues sobre una superfície molt gran del sòl, per tal de reduir la càrrega unitària que gravita damunt d’ell.
El sistema de fonamentació de Santa Maria del Mar denota un acurat programa d’actuació que va començar per l’expropiació i enderroc dels edificis preexistents per acte seguit anivellar el terreny, circumstància que devia provocar un gran moviment de terres per, seguidament, replantejar la fonamentació, marcant sobre el terreny la traça dels fonaments i excavar la rasa contínua d’aquests.
Els fonaments, pròpiament dits, consistien en un llit de morter de calç que regularitzava el terreny i sobre aquesta plataforma es van construir uns murs bastits amb carreus de mida mitjana, disposats en filades regulars i lligats amb morter de calç. Seguidament es va aixecar el mur de tancament perimetral i el sistema de pilastres entre les capelles i la base dels contraforts.
Tipus: Notícies / documents | Data: 1329-1383
Data de construcció de l'esglèsia.
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-SenseObraDerivada 3.0 No adaptada de Creative Commons
Permalink Http://cartaarqueologica.bcn.cat/3021
+ 3000 punts d’interès arqueològic geolocalitzats i tipificats.
Tot allò d'interès arqueològic que s'ha trobat a Barcelona