Carta Arqueològica de Barcelona

Intervenció: Carrer Vilardell

 

Situació geogràfica

Context:
Zona urbana
Districte:
Sants-Montjuïc
Adreces:
Carrer Vilardell
Coordenades UTM fus 31N ED50:
UTM X: 428479,00000 | UTM Y: 4580757,00000

Descripció, imatges i notes històriques

Resultats: Positius. Sense rebaix del subsòl

Descripció:

L’any 1888, Vicent M. Triadó, rector de la parròquia d'Hostafrancs, va localitzar a l’horta adossada a l’església, o en construir-se l’església parroquial, prop de la carretera de la Creu Coberta, un fragment de mil•liari cilíndric amb inscripció.
Des de llavors ha estat estudiat per diferents autors (Hubner, Fita, Carreras Candi, Mariner, etc), donant sempre transcripcions, traduccions i datacions no sempre coincidents.
Es tracta d’un fragment de la part inferior d’un mil•liari cilíndric de pedra sorrenca de Montjuïc. L’alçada del fragment és de 93 centímetres i la secció té un diàmetre de 40 a 47 centímetres. Per la part posterior, el fragment apareix destruït. Pel que fa a la inscripció, està realitzada amb lletres capitals quadrades, allargades, i profundament gravades. La seva traducció és la següent: 'A Marc Aureli Antoni, piadós, feliç, august, triomfador dels parts, dels bretons i dels germànics, pontífex màxim, revestit de la XVII (a la XX) tribunícia potestat, havent rebut la II (o III) salutació imperial, cònsol per IV vegada, pare de la pàtria, procònsol, Via Augusta'.
La cronologia que s’adjudica al mil•liari d'Hostafrancs, és entre els anys 213 i 217 dC., en època de l’emperador Caracal•la, i desmenteix, per tant les datacions anteriors, que havien establert la seva cronologia entorn de l’any 48 dC., en època de Claudi.
Cal relacionar la ubicació del mil•liari amb el pas de la Via Augusta per aquest lloc, prop de l’antic camí tradicional que passava per la Creu Coberta, o sigui pels volts de la plaça Espanya.


cronologia i tipologia de les troballes

Patrimoni Immoble / Obra pública i civil / Mil·liari

Cronologia inicial:
Urbà / Roma imperi / 200 - 299 d.C.
Cronologia final:
Urbà / Roma imperi / 200 - 299 d.C.

Informació tècnica i legal

Estat de conservació:

Estat:
Conservació

Protecció:

Proteccions existents:

Protecció Fisica:
Protecció Física

Proteccions legals:

Protecció Generalitat de Catalunya:
Categoria:
Protecció Legal
Classificació:
Clases
Protecció específica de l'Ajuntament de Barcelona (PEPPA 2000):
Nivell de protecció:
Protecció legal Ajuntament

Actuacions:

Data:
Tipus:
Tipus d'actuació
Tipus admin..:
Tipus actuació administrativa
Director / Autor:
Motivació:
Promotor/propietari:

Documentació

Bibliografia:

  • ANÒNIM., 1888. "Descobriment important", Butlletí de l'Associació d'Excursions Catalana 112-117, gener - juny, Barcelona, pp. 158-160.
  • DE LA VEGA GÓMEZ, J., 1977. "Documents per a la carta arqueològica del Pla de Barcelona", Butlletí Mediterrania 10, Barcelona, pp. 9-44.
  • FABRE, G.; MAYER, M.; RODÀ, I., 1984. Inscriptions romaines de Catalogne. 1-Barcelone (Sauf Barcino), I.R.C. Diffusion de Boccard, Paris.
  • GARRUT, J. M., 1975. "Crónica del Museo", Cuadernos de Arqueologia e Historia de la Ciudad, 16, Ajuntament de Barcelona - Museu d'Història de la Ciutat, Barcelona, pp. 159-183.
  • HÜBNER, E., 1892. Corpus Inscriptionum Latinorum (CIL) II, Berlín.
  • MARINER BIGORRA, S., 1973. Inscripciones romanas de Barcelona (lapidarias y musivas), Delegación de Servicios de Cultura del Ayuntamiento, Barcelona.
  • MENÉNDEZ PABLO, F. X. , 1998. "Les Corts en època romana: el poblament rural i la xarxa viària del sector meridional del Pla de Barcelona", I Jornades de Recerca Històrica de Les Corts. Ponències i comunicacions (Barcelona, 14 i 15 de març de 1997), Quaderns de l'Arxiu 3, Arxiu Municipal del Districte de les Corts, Barcelona, pp. 59-74.
  • SANMARTÍ, J., 1991. "Els primers pobladors del Pla, Història de Barcelona" 1, Ajuntament de Barcelona, Barcelona, pp. 107-137.
  • SERRA, J.; CASADEMUNT, R., 1993. "Estat de la qüestió sobre les vies romanes al Pla de Barcelona", Finestrelles, 5, Centre d'Estudis Ignasi Iglésias, Barcelona, pp. 55-70.

Carta Arqueològica de Barcelona + 3000 punts d’interès arqueològic geolocalitzats i tipificats.
Tot allò d'interès arqueològic que s'ha trobat a Barcelona

Llicència de Creative Commonsa
Carta Arqueològica és un producte realitzat pel Servei d'Arqueologia de l’Institut de Cultura de Barcelona Per a més informació podeu contactar amb docu_arqueologia@bcn.cat | Ajuntament de Barcelona