Carta Arqueològica de Barcelona

Intervenció: La Rambla 129

 

Situació geogràfica

Context:
Zona urbana
Districte:
Ciutat Vella
Codi de parcel·la:
4
Codi d'illa:
6202
Adreces:
La Rambla 129
Coordenades UTM fus 31N ED50:
UTM X: 430595,00000 | UTM Y: 4581828,00000

Descripció, imatges i notes històriques

Resultats: Positius. Estratigrafia no exhaurida

Descripció:

La intervenció arqueològica realitzada a la finca núm. 129 de la Rambla, consistent en el seguiment de l’obertura de 8 sondejos per a documentar la possible presència de restes arqueològiques, va concloure amb resultats positius. Cal dir que el control dels sondejos s’efectuà de manera parcial ja que s’avisà l’arqueòleg un cop rebaixada l’estratigrafia.
Tots els sondejos realitzats feien al voltant d’1m. per 1’5m. amb una fondària aproximada d’1’5 m. El control de les obres va permetre documentar una sèrie d’estructures relacionables amb l’edifici existent. Per una banda, es van localitzar elements estructurals, com murs, banquetes de fonamentació i per altra, elements de serveis com safarejos, clavegueres i un dipòsit o fossa sèptica.
Les banquetes de fonamentació dels murs documentats als vuit sondejos mostraven una obra típica de finals del segle XVIII o inicis segle XIX. Es tractava d’elements estructurals obrats amb pedres de mida mitjana, desbastades i poc treballades, bastides formant filades més o menys regulars i lligades amb abundant morter de calç i en alguns casos amb un coronament de maons massissos. Les clavegueres documentades eren obrades amb maons massissos i presentaven un perfil en U, en algun cas bastides simultàniament a la banqueta de fonamentació. En altres casos discorrien paral•leles a les estructures i s’encaminaven cap el clavegueró general del carrer.
Donades les característiques de la intervenció, on l’arqueòloga no pogué documentar l’estratigrafia, fou impossible poder determinar si existia qualsevol mostra d’ocupació anterior a la construcció de l’edifici. Només es va poder determinar que responia a una edificació entre mitgeres, bastida entre finals del segle XVIII i inicis del segle XIX, que s’adaptava a la parcel•la, formant una construcció allargada, amb la façana principal a la Rambla i amb patis de llums compartits amb les edificacions veïnes.

Notícies històriques:

  • Tipus: Toponímia / nomenclàtor | Data: 01/01/1865

    La Rambla

    Passeig que separa el primer recinte emmurallat de Barcelona del Raval, i va des del Port fins a la plaça de Catalunya. S'inicia la urbanització a mitjan segle XVIII, quan era sols un camí i un torrent ocasional amb les muralles del rei Jaume a un costat i convents a l'altre.


cronologia i tipologia de les troballes

Patrimoni Immoble / Hàbitat / Bloc de pisos

Cronologia inicial:
Urbà / Modern / 1714 - 1836 d.C.
Cronologia final:
Contemporani (Metropolità) / 1953 - Actualitat

Informació tècnica i legal

Estat de conservació:

Estat:
Bo

Protecció:

Proteccions existents:

Protecció Fisica:
Tapat

Proteccions legals:

Protecció Generalitat de Catalunya:
Categoria:
Protecció Legal
Classificació:
Clases
Protecció específica de l'Ajuntament de Barcelona (PEPPA 2000):
Nivell de protecció:
Protecció Legal
Data aprovació:
Clases

Actuacions:

Data:
24 al 27 de gener del 2005
Tipus:
Excavació
Tipus admin..:
Preventiva
Director / Autor:
Júlia Miquel i López - TEA
Motivació:
Reforç estructural
Promotor/propietari:
POLQET TARDE S.L / SWINDER, S.L

Documentació

Documentació:

Llicència de Creative CommonsAquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-SenseObraDerivada 3.0 No adaptada de Creative Commons


Carta Arqueològica de Barcelona + 3000 punts d’interès arqueològic geolocalitzats i tipificats.
Tot allò d'interès arqueològic que s'ha trobat a Barcelona

Llicència de Creative Commonsa
Carta Arqueològica és un producte realitzat pel Servei d'Arqueologia de l’Institut de Cultura de Barcelona Per a més informació podeu contactar amb docu_arqueologia@bcn.cat | Ajuntament de Barcelona