Carta Arqueològica de Barcelona

Intervenció: Carrer Ripoll 25

 

Situació geogràfica

Context:
Zona urbana
Districte:
Ciutat Vella
Codi de parcel·la:
6
Codi d'illa:
11202
Adreces:
Carrer Ripoll 25
Carrer Capellans 10-16
Coordenades UTM fus 31N ED50:
UTM X: 430998,00000 | UTM Y: 4581850,00000

Descripció, imatges i notes històriques

Resultats: Positius. Estratigrafia no exhaurida

Descripció:

La intervenció arqueològica es centrà en l’excavació de quatre sondatges informatius per tal d’avaluar les perspectives arqueològiques que ofereix l’antic pati elevat que ocupa les finques del carrer Capellans, 10 - 16.
Les tasques d’excavació arqueològica permeteren identificar diverses estructures corresponents, com a mínim, a tres grans fases cronològiques.
La primera fase es situaria cronològicament amb anterioritat al segle XVII. A aquesta fase pertanyen la totalitat dels murs documentats en el procés d’excavació dels quals no es pogué localitzar les rases de fonamentació d’aquestes estructures i, per tant, establir una data concreta per a la seva construcció. Malgrat tot, la factura d’aquests i la seva relació amb algunes de les estructures localitzades en el sondeig de l'empresa Veclus, porten a creure que es tractaria d’estructures que podrien tenir un origen medieval. La disposició dels murs ens permet, a mode d’hipòtesis, entreveure l’existència, com a mínim, de 7 àmbits.
La segona fase cronològica es situa vers al segle XVII, moment en el qual es produeix l’enderroc dels diversos àmbits de la fase anterior, i al que es corresponen diversos estrats de rebliment localitzats en els sondejos. El material ceràmic recuperat en el procés d’excavació d’aquests estrats consta d’una representació variada d’atuells de cuina i una amplia representació de vaixella de taula consistent en produccions de blava catalana monocroma (blanca i blava) i policroma (influència el renaixement) que ens aporta una cronologia que es situa a mitjans del segle XVII.
Posteriorment, es produirà un anivellament de la superfície del pati elevat i es procedirà a la construcció del sistema de desguàs i del sistema d’alimentació d’aigua de les fonts ornamentals que, juntament amb els parterres conformaran el jardí històric que es conserva actualment.


cronologia i tipologia de les troballes

Patrimoni Immoble / Hàbitat / Casa

Cronologia inicial:
Urbà / Medieval / 1150 - 1285 d.C.
Cronologia final:
Urbà / Modern / 1472 - 1714 d.C.

Patrimoni Immoble / Estratigrafia

Cronologia inicial:
Urbà / Modern / 1472 - 1714 d.C.
Cronologia final:
Urbà / Modern / 1472 - 1714 d.C.

Patrimoni Natural / Jardí

Cronologia inicial:
Urbà / Modern / 1472 - 1714 d.C.
Cronologia final:
Contemporani (Metropolità) / 1917 - Actualitat

Informació tècnica i legal

Estat de conservació:

Estat:
Bo

Protecció:

Proteccions existents:

Protecció Fisica:
Tapat

Proteccions legals:

Protecció Generalitat de Catalunya:
Categoria:
Protecció Legal
Classificació:
Clases
Protecció específica de l'Ajuntament de Barcelona (PEPPA 2000):
Nivell de protecció:
Protecció legal Ajuntament

Actuacions:

Data:
11 de març - 6 d'abril del 2009
Tipus:
Sondeig
Tipus admin..:
Preventiva
Director / Autor:
Esteve Nadal i Roma -Actium
Motivació:
Sondejos al Jardí Pati interior
Promotor/propietari:
Foment de Ciutat Vella, SA / Ajuntament de Barcelona

Documentació

Documentació:

Llicència de Creative CommonsAquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-SenseObraDerivada 3.0 No adaptada de Creative Commons

Bibliografia:

  • MAS, C.; RIPOLL, G. , 2010. “ Carrer de Ripoll, 25. Carrer dels Capellans, 10-16”, Anuari d’arqueologia i patrimoni de Barcelona 2008, MuHBa, Institut de Cultura, Ajuntament de Barcelona, pp. 66-70.
  • MIRÓ ALAIX, C., 2005. "Balanç de l’activitat arqueològica a la ciutat (setembre 2003 - desembre 2004)", Quaderns d’Arqueologia i Història de la Ciutat de Barcelona, Quarhis 01, MHCB, Barcelona, pp. 135-149.
  • NADAL ROMA, E., 2010. “ Carrer Ripoll, 25, Carrer Capellans, 10-16”, Anuari d’arqueologia i patrimoni de Barcelona 2009, MuHBa, Institut de Cultura, Ajuntament de Barcelona, p. 167.
  • VECLUS SL, 2005. Estudi històric-arquitectònic de la finca núm. 25 del carrer Ripoll de Barcelona. Inèdit.
  • VECLUS, S.L., 2002. Informe sobre les actuacions i resultats dels sondeigs arqueològics realitzats a la finca núm. 25 del carrer Ripoll de Barcelona (073/02). Barcelona. Inèdit.

Carta Arqueològica de Barcelona + 3000 punts d’interès arqueològic geolocalitzats i tipificats.
Tot allò d'interès arqueològic que s'ha trobat a Barcelona

Llicència de Creative Commonsa
Carta Arqueològica és un producte realitzat pel Servei d'Arqueologia de l’Institut de Cultura de Barcelona Per a més informació podeu contactar amb docu_arqueologia@bcn.cat | Ajuntament de Barcelona