Resultats: Positius. Estratigrafia exhaurida
Entre els mesos d'octubre i desembre de l'any 1986, es va realitzar l'excavació de la zona de l'avinguda de Francesc Cambó afectada per la construccio d'un aparcament soterrani. Anteriorment, l'any 1984 (072/1984) es va realitzar quatre cales de petites dimensions per tal de comprovar la possibilitat arqueològica de l'indret.
En aquesta fase es va plantejar l'obertura de cinc gran cales i no una gran excavació en extensió per motius de viabilitat de la zona.
A la part de l'Avinguda de Francesc Cambó a tocar de Via Laietana es van situar les cales A-1 i A-2. La primera, a la banda de mar, tenia unes dimensions de 30 x 8 m i la segona, a la part muntanya, unes mides de 27 x 4 m. Entre els carrers Mercaders i Freixures es van situar les cales B-1, B-2 i B-3. Les cales B-1 i B-2 es situaven al costat de mar i tenien unes dimensions de 15 x 8. m i 11 x 9 m. respectivament, i la B-3 al costat muntanya amb unes dimensions de 42 x 5 m. Posteriorment, per tal de no tallar l'accés al carrer de Mercaders es va obrir l'espai entre les cales A-1 i B-1.
Les restes que es va documentar es poden dividir en diferents moments històrics, que corroboraven les dades de la intervenció anterior. D'època romana alt imperial es va localitzar estrats amb material ceràmic de diversa entitat. Més tard, en un moment tardoromà la zona va ser ocupada per un sector de necròpolis que es va documentar a totes les cales amb major o menor densitat d'ocupació. La tipologia d'inhumacions estava representada per tombes de tegula a doble vessant, àmfora, en taüt i en fossa simple.
La fase posterior, en plena època medieval, a partir del segle XIII-XIV, es trobava caracteritzada per les restes de diverses edificacions domèstiques acompanyades de pous i sitges que indicaven el desenvolupament de l'urbanisme a la zona. Aquestes edificacions es van reformen al llarg dels segles posteriors.
Finalment es valocalitzar les restes de les fonamentacions dels edificis més moderns, així com les diverses canalitzacions i serveis, associats al moment anterior a l'enderroc que es va realitzar per l'obertura de l'avinguda de Francesc Cambó.
Tipus: Notícies / documents | Data: 1275
Data final de la construcció de l'església del convent de Santa Caterina.
Tipus: Notícies / documents | Data: 1837
Enderrocament del convent.
Tipus: Notícies / documents | Data: 1844
Inici de la construcció del mercat de Santa Caterina o d’Isabel II.
Tipus: Notícies / documents | Data: 1889
El pla urbanístic d'Àngel Baixeras afectà aquesta zona suposant l'enderroc d'antigues cases
Tipus: Notícies / documents | Data: 1243
Construcció del nou convent de l'orde dels predicadors Santa Caterina.
Permalink Http://cartaarqueologica.bcn.cat/2871
+ 3000 puntos de interés arqueológico geolocalizados y tipificados.
Todo aquello de interés arqueológico hallado en Barcelona.