Resultats: Positius. Estratigrafia no exhaurida
El motiu d’aquesta intervenció al número 10 del carrer Portaferrissa va ser els treballs de rehabilitació que s’havien de dur a terme a l’esmentat edifici, i que comportaven el rebaix de la pavimentació existent així com l’excavació d’un fossat per a la instal•lació d’un ascensor. Aquestes dues feines van ser objecte d’un seguiment i control arqueològic, per tal de comprovar la presència de restes arqueològiques a l’espai afectat. Aquest edifici és molt proper a un dels accessos medievals a la ciutat, on hi havia una de les portes de la muralla de 1260. En l’actualitat, la finca és ocupada per un edifici construït l’any 1852, i no es coneix cap notícia d’una ocupació anterior.
El pou de l’ascensor es va practicar a la part central de l’edifici, al costat d’un pati de llums interior. Les dimensions d’aquest van ser de 4,05 m. per 2,85 m. i es va arribar a 1,50 m. de fondària. L’altra tasca objecte de seguiment i control va ser el rebaix de les pavimentacions existents en la planta baixa de la finca. Aquests treballs tenien l’objectiu de disposar les noves canalitzacions d’aigües residuals, així com homogeneïtzar la cota de circulació. Els treballs es van iniciar a la sala sud-oest de l’edifici, que presentava unes dimensions de 5,90 per 4,55 metres, estenent-se després per l’ala nord-oest del mateix (espai de 14,60 per 5,10 metres). La diferència de cota a la que es trobaven els diferents paviments contemporanis va marcar la diferencia en la potència dels rebaixos, essent aquesta de 20 cm a la part sud oest, i de 50 cm a la resta.
Com a resultat del seguiment, es va documentar part del sistema de recollida i
evacuació d’aigües residuals de l’edifici, format per diferents trams de clavegueres construïdes amb maons. Igualment es va localitzar dos pous, una
fossa sèptica i restes d’una pavimentació de rajol hidràulic, així com una estructura destinada al treball amb líquids de funció desconeguda. Totes aquestes estructures es van datar en un moment coetani o posterior a la construcció de l’edifici existent actualment, a mitjan segle XIX, doncs es tractaria d’infraestructures de suport del mateix. D’altra banda es va documentar un conjunt de contraforts o riostes vinculades a l’edifici existent. Tots aquests elements queden coberts en un moment indeterminat del segle XX per un estrat de terra i runa abocada destinada a anivellar la superfície de circulació i disposar una nova pavimentació. En cap cas es van documentar restes anteriors al segle XIX. L’únic element documentat que no semblava tenir relació amb la construcció actual, va ser un mur de pedra i maons que es trobava disposat de manera paral•lela a la façana del carrer Petritxol, el qual es trobava parcialment afectat per les fonamentacions del mateix. La manca de més dades no va permetre establir una cronologia més precisa per aquest mur.
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License
Permalink Http://cartaarqueologica.bcn.cat/2851
+ 3000 archaeological geolocated and typified interventions.
Whatever found in Barcelona of archaeological interest.