Resultats: Positius. Estratigrafia no exhaurida
La intervenció arqueològica consistí en la instal•lació d’una sèrie de canalitzacions dels desguassos de les parades i locals del Mercat de Santa Caterina mitjançant l’obertura de vuit rases de mides força irregulars.
Se’n realitzen tres al carrer de Giralt el Pellisser, dues al carrer Colomines i tres més al carrer Freixures.
La connexió A coincidia amb el primer gran arc de la façana oest del mercat. Tenia unes mides aproximades de 1,60 x 0,80 m. i requerí una cota de fondària de 2 - 2,40 m.
La connexió B, coincidia amb el segon gran arc de la façana oest del mercat i comptava amb unes dimensions aproximades de 1,55 x 0,75 m.
La connexió C es situava sota el tercer gran arc de la façana oest del mercat, tenia unes dimensions aproximades de 3 x 0,70 m.
La connexió D, situada davant l’edifici de nova construcció de la Porta Cambó i que s’efectuà sota el primer gran arc de la façana est del mercat, tenia unes dimensions aproximades de 1,65 x 0,85 m.
La connexió H, es situà entre els números 18-20 del carrer i coincidí amb el segon gran arc de la façana est del mercat. Tenia unes dimensions aproximades de 1,75 x 0,80 m.
La connexió E, en un principi, es situà entre els números 12-14 del carrer i coincidia amb el tercer gran arc de la façana est del mercat. Comptava unes dimensions aproximades d’1,50 x 1 m.
La connexió G fou la rasa menys problemàtica pel que fa al rebaix del subsòl. En realitat no s’excavà, ja que es va aprofitar l’excavació de la rasa d’RSU on s’estava intervenint conjuntament.
La connexió F tenia unes dimensions aproximades de 3 x 0,75 m. i també requeria una cota de profunditat d’entre 2-2,40 m.
Gràcies a la intervenció es documentà, a la rasa-connexió E, un dels contraforts de l’absis semicircular de l’església gòtica del Convent de Santa Caterina que es bastí al segle XIV i a la connexió-rasa F, part del mur de tancament de les capelles gòtiques i barroques, construït amb pedres irregulars de mida mitjana i algun maó, lligat amb morter de calç de color blanc.
Finalment a la connexió-rasa A i C s’exhumaren dos trams del mur de tancament del convent de Santa Caterina de la fase del segle XIX; dues estructures construïdes amb pedres de mida mitjana lligades amb morter de matriu sorrenca de color ataronjat.
Tipus: Notícies / documents | Data: 1243
Construcció del nou convent de l'orde dels predicadors Santa Caterina.
Tipus: Toponímia / nomenclàtor | Data: 01/01/1865
Carrer de Freixures
Antigament hi eren establerts els venedors de freixures.
Tipus: Toponímia / nomenclàtor | Data: 01/01/1865
Carrer d'en Giralt Pellisser
En un llibre de comptes del Gremi dels Sabaters, de l'any 1487, s'esmenta una almoina de Guerau Pelliser relacionada amb la confraria de Sant Marc. El tal Guerau, o Giralt, pellisser, devia ser, doncs, un pelleter de nom i de fets.
Tipus: Notícies / documents | Data: 1889
El pla urbanístic d’Àngel Baixeras afectà aquesta zona suposant l'enderroc d'antigues cases.
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-SenseObraDerivada 3.0 No adaptada de Creative Commons
Permalink Http://cartaarqueologica.bcn.cat/240
+ 3000 punts d’interès arqueològic geolocalitzats i tipificats.
Tot allò d'interès arqueològic que s'ha trobat a Barcelona