Situación geográfica
- Context:
- Zona urbana
- Districte:
- Ciutat Vella
- Adreces:
- Carrer Rec 44
- Carrer Esparteria 17-19
- Carrer Calders 11-15
- Coordenades UTM fus 31N ED50:
- UTM X: 431718,00000 | UTM Y: 4581770,00000
Descripción, imágenes y notas históricas
Resultats: Positius. Estratigrafia no exhaurida
Descripció:
Els resultats obtinguts en la intervenció arqueològica realitzada als carrers Calders, Esparteria i Rec, degut a la canalització de la xarxa elèctrica de baixa tensió, van ser escassos si es té en compte que ens trobem en el barri de la Ribera, zona amb gran quantitat de vestigis arqueològics.
Les estructures exhumades quedaven ubicades al carrer Calders, entre el carrer Bonaire i Esparteria, relacionades físicament de manera que semblaven pertànyer a un mateix moment històric, ja que presentaven les mateixes característiques constructives: pedres regulars unides amb morter de color marronós. En no haver-se documentat materials associats a aquestes resultà molt difícil, però, adscriure-les a una cronologia precisa. També es va documentar la línia de façana de les finques 11-15 del carrer Calders, formada per pedres irregulars unides amb morter de color blanc i que reaprofitava estructures anteriors com a fonamentació. Així doncs, tot semblava indicar que es tractava dels antics murs de les cases del barri de la Ribera anteriors als bombardejos de la Guerra de Successió (1702-1714).
Posteriorment, en aquest sector del barri, les cases van ser reconstruïdes i s’aixecaren nous edificis mantenint l’antiga trama urbana, molts dels quals han perdurat fins a l’actualitat. A banda dels murs documentats es van localitzar dues estructures més de les quals es desconeix la seva funcionalitat. Una d’elles presentava diverses lloses de pedra i de la qual se'n tingué una visió molt parcial. En aquest cas es descartà la possibilitat que es tractés de la coberta d’una claveguera en no seguir les lloses una línia determinada, ni l’empedrat d’un carrer donat que es presentaven molt separades, fet que dificultaria el trànsit. De la segona estructura, només es va poder apreciar alguna pedra irregular amb morter de color blanquinós, sense poder extreure més informació.
Notícies històriques:
-
Tipus:
Toponímia / nomenclàtor
| Data:
01/01/1865
Carrer de l'Esparteria
Nom anterior a la segona meitat del segle XV, degut als obradors d'esparters que eren establerts al carrer. Al segle XV hi tenia la seva casa Jaume de Gualbes. El 1804 s'hi obrí la famosa fonda Ca l'Afartapobres.
-
Tipus:
Toponímia / nomenclàtor
| Data:
12/06/1980
Carrer Rec
En els segles XII i XIII el carrer era un curs d'aigua, per on desguassaven les aigües sobreres del rec Comtal, que donava moviment als molins abans de perdre's al mar.
Cronología y tipología de los hallazgos
Patrimoni Immoble / Hàbitat / Casa
- Cronologia inicial:
- Desconeguda
- Cronologia final:
- Urbà / Modern / 1472 - 1714 d.C.
Información técnica y legal
Estat de conservació:
- Estat:
- Regular
Protecció:
Proteccions existents:
- Protecció Fisica:
- Tapat
Proteccions legals:
Protecció Generalitat de Catalunya:
- Categoria:
- Protecció Legal
- Classificació:
- Clases
Actuacions:
- Data:
- 19 - 28 d'octubre de 2005
- Tipus:
- Seguiment
- Tipus admin..:
- Preventiva
- Director / Autor:
- Vanesa Triay Olives -- Àtics
- Motivació:
- Rasa electricitat
- Promotor/propietari:
- Fecsa- Endesa / Ajuntament de Barcelona
Documentación
Permalink Http://cartaarqueologica.bcn.cat/23