Resultats: Positius. Estratigrafia no exhaurida
La intervenció arqueològica realitzada als carrers Sotstinent Navarro, Plaça de l’Àngel, Pare Gallifa, Mercaders, Arc de Sant Silvestre i Colomines, consistent en el seguiment de l’obertura de nou rases per a documentar la possible presència de restes arqueològiques, va concloure amb resultats positius. Les rases realitzades comptaven amb una amplada aproximada de 50 cm. i una profunditat de 60 cm. Els resultats arqueològics foren positius als sectors 3000 (carrer Sotstinent Navarro entorn al núm. 11-13) i al sector 9000 (carrer de l’Arc de Sant Silvestre). Pel que fa al carrer Sotstinent Navarro, es van documentar murs, paviments i clavegueres datables del segle XIX i vinculades a cases desaparegudes amb l’execució del pla urbanístic d’Àngel Baixeras, aprovat l’any 1889,i que desenvolupava la idea inclosa ja al pla d’Ildefons Cerdà d’obrir diverses vies rectes a través del teixit medieval amb l’objectiu de modernitzar-lo, revaloritzar el sòl i millorar les comunicacions. Respecte al sector 9000, que respon al carrer de l’Arc de Sant Silvestre es va documentar una claveguera sense coberta que podria correspondre a la utilitzada entorn el segle XVIII, ja que el creixement urbanístic en aquest indret el requeriria.
No obstant això, no va ser possible donar una atribució o datació concreta a l’estructura, tant per les males condicions de conservació de la mateixa, com pel fet que no es va recuperar material associat. També es localitzaren dos murs que podrien formar part d’un dipòsit, que per la seva composició del morter podria indicar una major antiguitat, però la dificultat a l’hora d’excavar i la impossibilitat de trobar un estrat associat només permeteren ubicar-lo, a mode d’hipòtesis, entorn als segles XVI-XVII.
Tipus: Notícies / documents | Data: 1889
El pla urbanístic d’Àngel Baixeras afectà aquesta zona suposant l'enderroc d'antigues cases.
Tipus: Toponímia / nomenclàtor | Data: 31/12/1864 (Abans de 1865)
Plaça de l'Àngel
Per un àngel de bronze sobre una piràmide de marbre, col·locat l'any 1618 en el portal de la muralla, assenyalant una imatge de santa Eulàlia posada l'any 1456 sobre l'arc que donava entrada a la baixada de la Presó (avui baixada de la Llibreteria), i que recordava un miracle que succeí en el trasllat, l'any 879, del cos de santa Eulàlia de Santa Maria del Mar a la Catedral.
Tipus: Toponímia / nomenclàtor | Data:
Carrer de l'Arc de Sant Silvestre
Per una capelleta al sant, que subsistí fins a final del segle XIX, i una volta a l'entrada del carrer, enderrocada vers el 1850. El carrer data del segle XIII, època en què, proper al convent de Santa Caterina, començà a poblar-se de caserius el pla conegut com 'de la Palma de Santa Caterina'. En el mateix carrer tingueren seu social diferents gremis: droguers, perxers i galoners.
Tipus: Toponímia / nomenclàtor | Data: 01/01/1417
Carrer de Mercaders
En el segle XIII els personatges més sobresortints del comerç barceloní hi havien establert la seva residència. En una de les cases del carrer va morir, el 26 de desembre de 1417, la reina Elionor de Xipre, infanta d'Aragó, néta del rei Jaume II.
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-SenseObraDerivada 3.0 No adaptada de Creative Commons
Permalink Http://cartaarqueologica.bcn.cat/178
+ 3000 punts d’interès arqueològic geolocalitzats i tipificats.
Tot allò d'interès arqueològic que s'ha trobat a Barcelona