Situación geográfica
- Context:
- Zona urbana
- Districte:
- Ciutat Vella
- Codi de parcel·la:
- 6
- Codi d'illa:
- 14181
- Adreces:
- Carrer Baixada Caçador 3-3bis
- Coordenades UTM fus 31N ED50:
- UTM X: 431368,00000 | UTM Y: 4581603,00000
Descripción, imágenes y notas históricas
Nombre singular: Torre Romana número 26
Resultats: Positius. Estratigrafia no exhaurida
Descripció:
Sembla que aquesta torre va ser excavada parcialment. El seu parament dret mesurava uns 3,50 m. de llarg; el frontal 6 m. i el parament esquerre no va poder ser mesurat en la seva totalitat. Es conservaven entre 3 i 5 filades de carreus segons els sectors.
Per damunt de la torre s’alçava una casa, possiblement del segle XVIII, que era propietat municipal. Aquesta casa havia de ser enderrocada però al final va ser destinada a albergar l’arxiu municipal administratiu. En no produir-se l’enderroc d’aquesta no es va poder acabar de buidar la torre ni d’excavar el llenç de muralla que la proseguia, ja que la fonamentació de la casa s’adossava a la construcció defensiva. No obstant això, es va poder practicar un sondeig a una de les dependències de la casa (la que donava a la Baixada de Caçador) i es va posar al descobert un paviment d’opus signinum.
Pel que fa al sistema defensiu, es va poder excavar pràcticament tot el sortint de la torre. Per a la construcció del basament sembla ser que es va aprofitar gran quantitat d’elements procedents d’una tomba monumental. Així, es va recuperar tres relleus amb representacions de ballarines o bacants.
Amb el buidatge d’aquesta es van recuperar dos caps de marbre que representaven personatges masculins, un fragment d’inscripció, fusts de columnes estriades, capitells i cornises.
Aquesta torre també es restaurà seguint el patró de intercalar panys de maó amb carreus intercalats.
Cronología y tipología de los hallazgos
Patrimoni Immoble / Estructures defensives i militars / Torre
- Cronologia inicial:
- Urbà / Roma imperi / 200 - 299 d.C.
- Cronologia final:
- Urbà / Medieval / 1150 - 1285 d.C.
Patrimoni Immoble / Bens Immobles aïllats / Paviment
- Cronologia inicial:
- Urbà / Antiguitat tardana / 400 - 715 d.C.
- Cronologia final:
- Desconeguda
Información técnica y legal
Estat de conservació:
- Estat:
- Bo
Protecció:
Proteccions existents:
- Protecció Fisica:
- Museitzat
Proteccions legals:
Protecció Generalitat de Catalunya:
- Categoria:
- Declarat BCIN / BIC
- Classificació:
- Monument històric
- Data Declaració:
- 03-06-1931
- Núm. BOE:
- 04-06-1931
- Núm. Registre Estatal:
- (R.I.) - 51 - 0000417 - 00000
- Comentari:
- Muralles romanes.
Protecció específica de l'Ajuntament de Barcelona (PEPPA 2000):
- Nivell de protecció:
- Protecció Legal
- Data aprovació:
- Clases
Actuacions:
- Data:
- 1959
- Tipus:
- Excavació
- Tipus admin..:
- Preventiva
- Director / Autor:
- Josep de Calassanç Serra i Ràfols - MHC
- Motivació:
- Adequació i estudi de la muralla romana
- Promotor/propietari:
- Ajuntament de Barcelona
Documentación
Bibliografia:
- ,
- ,
- BALIL, A., 1961. "Las murallas bajoimperiales de Barcino", Anejos de Archivo Español de Arqueología II, C.S.I.C. - Instituto Español de Arqueología, Madrid.
- BELTRÁN DE HEREDIA BERCERO, J., "La Barcelona tardoantiga: urbanisme, societat i comerç als segles V-VII". XI Congrés d'Història de Barcelona, La ciutat en xarxa (Barcelona, 2009), Arxiu Històric de la Ciutat, Barcelona.
[Data de consulta: 24/11/2010] http://www.bcn.cat/arxiu/arxiuhistoric/catala/activitats/congres/11congres/resums11.html
- BELTRÁN DE HEREDIA BERCERO, J., 2010. "Barcino, de colonia augustea a sede regia en época visigoda. Las transformaciones urbanas a la luz de las nuevas aportaciones de la arqueología". Arqueología, Patrimonio, y desarrollo urbano. Problemática y soluciones, Girona, pp. 31-49.
- PUIG VERDAGUER, F., 1999. "Ciutat i muralla de Barcino", Catalunya Romànica. Del Romà al Romànic. Història, art i cultura de la Tararconense mediterrània entre els segle IV i X, Enciclopèdia Catalana, Barcelona, pp. 84-86.
- PUIG VERDAGUER, F.; RODÀ, I., 2007. "Las murallas de Barcino. Nuevas aportaciones al conocimiento de la evolución de sus sistemas de fortificación", Murallas de ciudades romanas en el occidente del Imperio (Lugo, 2005), pp. 597-630.
- SERRA RÀFOLS, J. de C., 1967. "Balanç i estat actual de l’estudi de la muralla romana de Barcelona", Cuadernos de Arqueología e Historia de la Ciudad, X, Ajuntament de Barcelona - Museu d'Història de la Ciutat, Barcelona, pp. 129-148.
- SERRA RÀFOLS, J. de C., 1964. "Notas sobre el sector nordeste de la muralla romana de Barcelona", Cuadernos de Arqueología e Historia de la Ciudad, V, Ajuntament de Barcelona - Museu d'Història de la Ciutat, Barcelona, pp. 5-64.
Permalink Http://cartaarqueologica.bcn.cat/1633