Resultats: Positius. Estratigrafia no exhaurida
Sembla ser que, abans del segle XIX, aquesta va ser buidada en la part alta per tal d’ampliar les cases que se li anaven adherint. No obstant, en el moment de la intervenció, les tres cares exteriors de la torre no mantenien la mateixa alçada; la que es situava al sud-est es conservava en tota la seva altura visible, amb un total de 18 fileres de carreus. Pel que fa a la paret frontal, aquesta mantenia les 18 fileres a la part esquerra, mentre que a la dreta tan sols restaven tres fileres. Per últim, la cara nord-oest, també només conservava les tres fileres inferiors.
En un moment indeterminat, es va construir una fonamentació més enllà del parament del nord-oest, i es va aixecar un mur de gran alçada, el qual semblava constituir el límit de la torre per aquest costat, i que podia ser d’època medieval. Posteriorment es va considerar que es tractava d’una reforma més moderna, feta amb elements aprofitats i descontextualitzats.
En aquesta campanya es va excavar les capes inferiors de la zona est, així com, la zona frontal de la torre, que no havien estat remoguts. Es va posar al descobert l’autèntic parament dret de la torre, el qual es trobava cobert pel mur d’època indeterminada fet amb un parament simulant carreus. Del parament romà, tan sols quedaven tres fileres de carreus. Al nivell en què havia quedat la base de la torre, i cobrint aquestes tres fileres de carreus i l’espai que hi havia entre elles i el mur posterior, es van localitzar successius paviments, el més modern de mosaic hidràulic, en ús fins el primer quart del segle XX. Per sota dels paviments, va aparèixer el formigó intern de la torre i així com materials arquitectònics dins d’aquesta capa.
En aquesta campanya es van localitzar també diversos capitells coríntics, cilíndrics i cúbics, un fust de columna, cornises, fornícules, així com, 8 escultures o fragments d’escultures (quatre en marbre i quatre en gres local). Entre aquests, destaca part del cos del bust de la testa de Faustina Menor, que es va localitzar a la torre 11. Una gran part del material es va deixar in situ ja que es trobaven adherits a la part interna dels paraments de carreus i podia comportar problemes en el manteniment de l’alçat.
Permalink Http://cartaarqueologica.bcn.cat/1601
+ 3000 punts d’interès arqueològic geolocalitzats i tipificats.
Tot allò d'interès arqueològic que s'ha trobat a Barcelona