Carta Arqueològica de Barcelona

Intervenció: Carrer Tapineria 29-39

 

Situació geogràfica

Context:
Zona urbana
Districte:
Ciutat Vella
Adreces:
Carrer Tapineria 29-39
Avinguda Catedral 4
Coordenades UTM fus 31N ED50:
UTM X: 431143,00000 | UTM Y: 4581793,00000

Descripció, imatges i notes històriques

Resultats: Positius. Estratigrafia no exhaurida

Descripció:

La intervenció arqueològica realitzada al carrer Tapineria i a l'avinguda de la Catedral, consistent en el seguiment de l’obertura de rases per a documentar la possible presència de restes arqueològiques, va concloure amb resultats positius.
Les 2 rases realitzades tenien una amplada de 50 cm. i una profunditat aproximada d'1 m. El control de les obres va permetre documentar quatre estructures a la rasa 100, mentre que la rasa 200 donà resultats negatius.
Les quatre estructures eren cobertes per un nivell de rebliment de rases de servei recents, consistent en sauló ataronjat amb clapes grisoses i restes de material constructiu contemporani. Per sobre d’aquest nivell es trobaven ja les preparacions de paviment i el paviment actual.
Les dues primeres estructures estaven clarament relacionades, ja que la primera, un embornal ja amortitzat, es recolzava en la segona, la qual s’interpretà com la part superior d’una claveguera en la qual desguassaria l’embornal.
En el cas de la tercera estructura, es va poder datar i saber a què corresponia pràcticament amb tota seguretat. Es tractava d’un mur (o de la fonamentació d’un mur) del qual només va ser possible documentar l’alçat del seu costat sud, ja que va aparèixer al tall nord de la rasa, seguint la mateixa orientació que aquesta, si bé lleugerament més desviat cap al nord-est / sud-oest. Estava format per pedres irregulars de dimensions mitjanes i petites i fragments de maons massissos, lligats amb argamassa de color blanquinós i de poca qualitat. Es tractà del mur o bé la fonamentació del mur de façana de la finca núm. 29 del carrer de la Corríbia, concretament el seu extrem nord-oest.
Cal tenir en compte que, malgrat la datació d’aquest mur en època moderna o contemporània, formava part de la xarxa urbanística que va crear-se durant la baixa edat mitjana i que, sense grans canvis, va perdurar fins a les grans modificacions del segle XX.
Finalment, l’última estructura documentada era una estructura confeccionada amb pedres irregulars (de dimensions mitjanes i petites) i morter de calç blanquinós de poca qualitat que podria ser d’època moderna o contemporània. Tot i que presentava l’aspecte d’un mur amb la part superior irregular a causa d’accions de destrucció, no es pot descartar que es tractés d’una claveguera, ja que també estava situat força al centre de l’antic carrer de la Corríbia (concretament, era a la cruïlla d’aquest carrer amb el de Ripoll).

Notícies històriques:

  • Tipus: Toponímia / nomenclàtor | Data: 07/07/1942

    Avinguda de la Catedral

    Condueix a la catedral. L'actual seu gòtica començà a bastir-se l'any 1296, en temps del rei Jaume II. Al seu subsòl s'han trobat restes de l'anterior seu romànica de Ramon Berenguer el Vell i de la primitiva basílica paleocristiana.

  • Tipus: Toponímia / nomenclàtor | Data: 01/01/1865

    Carrer de la Tapineria

    Hi eren establerts obradors de tapins, mena de sandàlies de suro folrat de cuir amb una coberta de roba, que usaven antigament les dones. Segons Roca i Comas (1922), el seu nom inicial fou xapins i xapiners el nom dels artesans que les elaboraven.


cronologia i tipologia de les troballes

Patrimoni Immoble / Bens Immobles aïllats / Mur

Cronologia inicial:
Urbà / Medieval / Predomini del Consell de Cent / 1285 - 1472 d.C.
Cronologia final:
Urbà / Contemporani / 1836 - 1917 d.C.

Patrimoni Immoble / Sistema hidràulic / Claveguera

Cronologia inicial:
Urbà / Contemporani / 1836 - 1917 d.C.
Cronologia final:
Urbà / Contemporani / 1836 - 1917 d.C.

Informació tècnica i legal

Estat de conservació:

Estat:
Regular

Protecció:

Proteccions existents:

Protecció Fisica:
Tapat

Proteccions legals:

Protecció Generalitat de Catalunya:
Categoria:
Protecció Legal
Classificació:
Clases
Protecció específica de l'Ajuntament de Barcelona (PEPPA 2000):
Nivell de protecció:
Protecció Legal
Data aprovació:
Clases

Actuacions:

Data:
17 de novembre - 10 de desembre del 2004
Tipus:
Excavació
Tipus admin..:
Preventiva
Director / Autor:
Laia Santanach i Suñol - ATICS SL
Motivació:
Rasa electricitat
Promotor/propietari:
FECSA-ENDESA / Ajuntament de Barcelona

Documentació

Documentació:

Llicència de Creative CommonsAquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-SenseObraDerivada 3.0 No adaptada de Creative Commons


Carta Arqueològica de Barcelona + 3000 punts d’interès arqueològic geolocalitzats i tipificats.
Tot allò d'interès arqueològic que s'ha trobat a Barcelona

Llicència de Creative Commonsa
Carta Arqueològica és un producte realitzat pel Servei d'Arqueologia de l’Institut de Cultura de Barcelona Per a més informació podeu contactar amb docu_arqueologia@bcn.cat | Ajuntament de Barcelona