Carta Arqueològica de Barcelona

Intervenció: Avinguda Francesc Cambó S/N

 

Situació geogràfica

Context:
Zona urbana
Districte:
Ciutat Vella
Codi de parcel·la:
1
Codi d'illa:
14221
Adreces:
Avinguda Francesc Cambó S/N
Carrer Gombau 1-3
Coordenades UTM fus 31N ED50:
UTM X: 431329,00000 | UTM Y: 4582037,00000

Descripció, imatges i notes històriques

Resultats: Positius. Estratigrafia no exhaurida

Descripció:

La intervenció s’ubicava dins dels predis afectats per l’obertura de la porta Cambó i adjacents, i es va anar produint en diferents fases. A la vegada el tipus d’actuació arqueològica variava en funció de l’impacte urbanístic que patís la zona. D’aquesta manera, en alguns solars es tractava de realitzar rases o cales (Álvarez de Castro, Giralt el Pellisser, Arc de Sant Cristòfol), en altres es va obrir en extensió, (Edificis amb accés des del carrer Mestres Casals i Martorell ) i per últim, en una zona es va rebaixar només les àrees dels pilotatges i de les corresponents riostes (Gombau 1-3). Malgrat això, es va poder establir la següent seqüència cronològica de més antic a més recent:
• Món romà: època baix imperial i tardoromana (III-VII). Aquest període està caracteritzat principalment per l’ús de la zona com a necròpolis. La distribució espacial dels enterraments documentats delimitava una zona que s’ubicava a prop dels carrers Álvarez de Castro i Giralt d’en Pellisser estenent-se cap al carrer Gombau, sense arribar al carrer Fonollar o al carrer Mestres Casals i Martorell. També es van trobar altres tipus de restes que ens permeten deduir un ús diferent de la zona, més relacionat amb activitats qüotidianes i agrícoles (pous, restes de murs i sitges).
• Època medieval (IX-XV). D’aquesta època es va. diferenciar dos moments: Alt medieval (IX-XII) i Baix medieval (XIII-XV), que quedaven reflectits dins del registre arqueològic. Dels segles IX-XII es va detectar un clar augment de les estructures relacionades amb activitats econòmiques, concretament amb l’agricultura (sitges) i alguna estructura relacionada amb l’inici de l’urbanisme a la zona, ja a l’entorn del segle XIII. En el segon moment, es va trobar un urbanisme establert i clarament relacionat amb la instal•lació del convent de Santa Caterina, que es dibuixava a partir dels diversos murs baix medievals documentats i de la definició d’algun casal amb l’accés des del carrer Mestres Casals i Martorell que ja estaria traçat en aquella època.
• Època moderna (XVI-XVIII). Continua la urbanització, apreciant-se una major pressió demogràfica de la zona, sobretot, al segle XVIII, que es tradueix amb una compartimentació dels espais entre murs i l’augment considerable de dipòsits i estructures relacionades amb la recollida d’aigües netes i residuals: pous, dipòsits, clavegueres i fosses sèptiques. A la vegada, a la zona del carrer Mestres Casals i Martorell es va documentar una estructura identificada com a una galeria subterrrània o fresquera, amortitzada amb material del segle XVII. Per altra banda, les restes de material ceràmic i certs enterraments van permetre confirmar que algunes zones de la intervenció podrien estar formant part del recinte del convent de Santa Caterina, possiblement de la zona d’horts i corts d’animals. Cal destacar d'aquesta època, l'excavació de cinc enterraments amb calç a la zona de Gombau. Aquests es trobarien dins dels límits del convent, a la zona d'horts. Es va poder determinar per la ceràmica documentada que es situaven en el segle XVII. L'ús de la calç era típic en els casos de morts per malalties infeccioses. En el segle XVII, concretament al 1651, es documentà un brot de pesta que va afectar la població barcelonina.
• Època contemporània (XIX-XX). És el moment de l’obertura del carrer General Álvarez de Castro (primera meitat del S.XIX) i de la construcció dels grans edificis. A més, s'observa com la construcció del mercat de Santa Caterina al S.XIX marca l’ús comercial de moltes de les plantes baixes del carrer Giralt el Pellisser a mitjan S.XIX.

Notícies històriques:

 • Tipus: Notícies / documents | Data: 1275

  Data final de la construcció de l'església gòtica del convent de Santa Caterina, segons la historiografia.

 • Tipus: Notícies / documents | Data: 1243

  Construcció del nou convent de l'orde dels predicadors Santa Caterina.

 • Tipus: Notícies / documents | Data: 1835

  Assalt i incendi del convent.

 • Tipus: Notícies / documents | Data: 1837

  Enderrocament del convent.

 • Tipus: Notícies / documents | Data: 1844

  Inici de la construcció del mercat de Santa Caterina o d’Isabel II.


cronologia i tipologia de les troballes

Patrimoni Immoble / Àrea funeraria / Necròpolis / Inhumació / Tomba

Cronologia inicial:
Urbà / Roma imperi / 200 - 299 d.C.
Cronologia final:
Urbà / Antiguitat tardana / 400 - 715 d.C.

Patrimoni Immoble / Àrea productiva / Agrícola / Sitja

Cronologia inicial:
Urbà / Medieval / 803 - 1000 d.C.
Cronologia final:
Urbà / Medieval / 1000 - 1150 d.C.

Patrimoni Immoble / Hàbitat / Casa

Cronologia inicial:
Urbà / Medieval / 1150 - 1285 d.C.
Cronologia final:
Urbà / Modern / 1714 - 1836 d.C.

Patrimoni Immoble / Edifici de culte o religiós / Convent

Cronologia inicial:
Urbà / Medieval / 1150 - 1285 d.C.
Cronologia final:
Urbà / Contemporani / 1836 - 1860 d.C.

Patrimoni Immoble / Àrea productiva / Comercial / Mercat

Cronologia inicial:
Urbà / Contemporani / 1836 - 1917 d.C.
Cronologia final:
Contemporani (Metropolità) / 1953 - Actualitat

Patrimoni Immoble / Hàbitat / Bloc de pisos

Cronologia inicial:
Urbà / Modern / 1714 - 1836 d.C.
Cronologia final:
Contemporani (Metropolità) / 1953 - Actualitat

Patrimoni Immoble / Àrea productiva / Agrícola / Altres

Cronologia inicial:
Urbà / Antiguitat tardana / 300 - 715 d.C.
Cronologia final:
Urbà / Antiguitat tardana / 300 - 715 d.C.

Informació tècnica i legal

Estat de conservació:

Estat:
Parcialment eliminat / Amb control arqueològic

Protecció:

Proteccions existents:

Protecció Fisica:
Tapat

Proteccions legals:

Protecció Generalitat de Catalunya:
Categoria:
Protecció Legal
Classificació:
Clases
Protecció específica de l'Ajuntament de Barcelona (PEPPA 2000):
Nivell de protecció:
Protecció Legal
Data aprovació:
Clases

Actuacions:

Data:
14 de Març del 2001 – 28 de Gener del 2005
Tipus:
Excavació
Tipus admin..:
Preventiva
Director / Autor:
Anna Bordas Tissier / Genard Torres Garcia - ATICS SL
Motivació:
Pla urbanístic d’ampliació de l’Avinguda Francesc Cambó
Promotor/propietari:
Patronat Municipal de l’Habitatge de l’Ajuntament de Barcelona

Documentació

Documentació:

Llicència de Creative CommonsAquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-SenseObraDerivada 3.0 No adaptada de Creative Commons

Bibliografia:

 • BELTRÁN DE HEREDIA BERCERO, J., 2010. "La cristianización del suburbium de Barcino". Las áreas suburbanas en la ciudad histórica. Topografia, usos, función. Monografía de Arqueología Cordobesa 18, Córdoba, pp. 363-396.
 • BELTRÁN DE HEREDIA BERCERO, J., "La Barcelona tardoantiga: urbanisme, societat i comerç als segles V-VII". XI Congrés d'Història de Barcelona, La ciutat en xarxa (Barcelona, 2009), Arxiu Històric de la Ciutat, Barcelona. [Data de consulta: 24/11/2010] http://www.bcn.cat/arxiu/arxiuhistoric/catala/activitats/congres/11congres/resums11.html
 • BELTRÁN DE HEREDIA BERCERO, J., 2010. "Barcino, de colonia augustea a sede regia en época visigoda. Las transformaciones urbanas a la luz de las nuevas aportaciones de la arqueología". Arqueología, Patrimonio, y desarrollo urbano. Problemática y soluciones, Girona, pp. 31-49.
 • SUAU, L.; et alii. , 2007. “Intervencions a la porta Cambó de Barcelona 2002-2005”, III Congrés d’Arqueologia Medieval i Moderna a Catalunya (Sabadell, 2006), Associació Catalana per a la Recerca en Arqueologia Medieval (ACRAM), pp. 278-288.

Carta Arqueològica de Barcelona + 3000 punts d’interès arqueològic geolocalitzats i tipificats.
Tot allò d'interès arqueològic que s'ha trobat a Barcelona

Llicència de Creative Commonsa
Carta Arqueològica és un producte realitzat pel Servei d'Arqueologia de l’Institut de Cultura de Barcelona Per a més informació podeu contactar amb docu_arqueologia@bcn.cat | Ajuntament de Barcelona