Resultats: Positius. Sense rebaix del subsòl
L’objectiu de l’estudi històric era documentar l’edifici que allotja les antigues instal•lacions esportives Folch i Torres, ja que es preveia el seu enderroc, a fi d’obrir un nou eix urbà entre la plaça Folch i Torres i la Rambla del Raval.
Les piscines Folch i Torres es localitzaven al barri del Raval, i delimitaven amb els carrers Carretes (sud), Reina Amàlia (sud), Lleialtat (oest) i Hort de la Bomba (est). L’edifici, conformat per diferents estructures edilícies amb accés el carrer Reina Amàlia, núm. 31-33, afrontava façana amb als carrers Lleialtat, núm. 1-9, i Carretes, núm. 46-58. La seva façana principal (c/ Reina Amàlia, 31-33) presentava tres nivells d’alçat (pb + 2p) amb nou obertures en cadascun d’ells.
Les fonts bibliogràfiques apunten l’existència d’un edifici al carrer Carretes, núm. 58. En aquest sentit, Carreras Candi, en la seva obra “Catálogo de los esgrafiados barceloneses”, realitza una descripció d’aquest: “Según se manifiesta en la fachada, contienen tres pisos en altura y debió edificarla un de aquellos hortelanos de la barriada de Sant Pablo, convertido de tal en propietario, y que puede considerarse como uno de los primeros urbanizadores de aquel extremo de la ciudad, que pertenecía al señorío del monasterio benedictino… La obra esgrafiada que ofrece en aquella pared es, según se indica en la misma obra de 1790, y corresponde por sus formas gráficas al llamado estilo Luis XVI”. El 1841 l’edifici va passar a mans de Josepa Bonastre i Riera.
Jaume Clavell, aleshores propietari de la finca dels carrers Lleialtat, núm. 1-9, Carretes, núm. 46, i Reina Amàlia, núm. 31, va sol•licitar permís per a construir una casa-fàbrica l’any 1833, sota la direcció del mestre d’obres Jacint Torner. Les referències documentals indiquen un solar sense edificar al carrer Carretes, núm. 46: “una porció de terreny envoltat d’edificis de diferents subjectes i per una part, que la part de davant serveix o és un pati ja que no és edificat”.
Les finques foren adquirides per Francisco Salazar i Pomar als volts de 1940. Poc després, el 1960, l’ajuntament va decidir expropiar-les per tal d’edificar les instal•lacions esportives Folch i Torres (Club Natació Montjuïc). El consistori va endegar la construcció l’any 1963, sota la direcció Francesc Closa Alegret.
Les piscines Folch i Torres van funcionar ininterrompudament fins l’any 2002. En aquest temps, l’ajuntament va anunciar el seu tancament perquè les instal•lacions eren deficients (carències estructurals i conduccions elèctriques deteriorades).
Aquesta Intervenció no té documentació adjunta
Permalink Http://cartaarqueologica.bcn.cat/1159
+ 3000 punts d’interès arqueològic geolocalitzats i tipificats.
Tot allò d'interès arqueològic que s'ha trobat a Barcelona