Carta Arqueològica de Barcelona

Intervenció: Carrer Fusina 1

 

Situació geogràfica

Context:
Zona urbana
Districte:
Ciutat Vella
Adreces:
Carrer Fusina 1
Carrer Comerç 19-25
Plaça Pons i Clerch 1-2
Carrer Princesa 53-61
Passeig Picasso 10-16
Passeig Pujades 8
Coordenades UTM fus 31N ED50:
UTM X: 431648,00000 | UTM Y: 4582027,00000

Descripció, imatges i notes històriques

Resultats: Positius. Estratigrafia no exhaurida

Descripció:

La present intervenció consistí en el control de l’obertura de vuit rases. Pel que fa als resultats arqueològics de la intervenció, únicament foren positius a la rasa 600, a la plaça de Pons i Clerch, on van aparèixer un cobriment amb volta del Rec Comtal amb un pou de registre al mig. La decisió de cobrir el Rec es va prendre l’any 1798, sembla ser que per raons d’higiene. Cal pensar, doncs, que la volta que es va localitzar durant la intervenció era de finals del segle XVIII, hipòtesi reforçada tant pel tipus de materials utilitzats per a realitzar l’estructura com per elements que es conservaren formant part d’aquesta.
Cal remarcar, en el cas de l’estructura de volta, que es van localitzar els extrems o murs de tancament i que tot i que es va aprofundir fins a descobrir entre 12 i 20 cm. de l’alçat dels murs, no es va trobar ni el final dels mateixos ni es va localitzar cap nivell de paviment.
Per tant, es va suposar que el nivell de circulació usual a la zona intervinguda era, després del cobriment del Rec, més baix que el nivell de la volta, i que se circulava per ambdós costats del Rec. Ara bé, com que la volta estava anivellada en la seva part superior, sembla que devia ser també zona destinada al trànsit, si més no ocasional, ja que aquest seria complicat a causa de la boca del pou de registre. Certament, costa d’entendre per quina raó es va fer tan elevada l’estructura de volta per cobrir el Rec, ja que això comportava perdre l’oportunitat d’ampliar molt considerablement la zona transitable del carrer (a la zona intervinguda, el Rec tenia una amplada aproximada de 5,4 m.). Potser, senzillament, es tractava d’un sistema per evitar un possible sobreeiximent de les aigües.
Pel que fa a la resta d’estructures que es van localitzar, una d’elles, a l’est del Rec, podria ser un mur de façana de les cases d’aquell costat del carrer, ja que té uns 60 cm. d’amplada, segueix una orientació similar al Rec i està situat a aproximadament 3,4 m. de distància d’aquest. D’altra banda, també podria tractar-se d’un mur documentat en un plànol de la zona de l’any 1725, on apareix el convent de Sant Agustí amb la part enderrocada i la que encara restava dempeus (el mur en qüestió s’adossava al convent de Sant Agustí, i juntament amb altres dos murs tancava un espai la funcionalitat del qual no s’especificà).
A l’est d’aquesta estructura en va aparèixer una altra en planta, tallada per l’est i pel sud i formada per pedres lligades amb morter de calç lleugerament ataronjat i de poca qualitat. Probablement es tractava d’estructures de la baixa edat mitjana o de l’època moderna, però la funcionalitat restà desconeguda.
També a pocs centímetres seguint la rasa en direcció est, es localitzà una claveguera feta de maons massissos i morter de calç blanc poc depurat. La seva orientació fa pensar que desguassava al Rec. D’altra banda a la banda oest del Rec va aparèixer un mur en direcció pràcticament perpendicular al Rec que es composava de pedres, maons massissos i morter de calç poc depurat. En una zona molt propera a la façana del núm. 19 del carrer de Tantarantana, ja al final de la Rasa 600, es va documentar un altre mur d’uns 70 cm. d’amplada. Era format per pedres i fragments de maons lligats amb morter de calç blanc de poca qualitat; possiblement d’època moderna o contemporània. Seguia una orientació similar a la de la façana del núm. 19 del carrer de Tantarantana, per la qual cosa es cregué que es podria tractar del mur mitger entre el núm. 21 de Tantarantana / 1 de Pons i Clerch (l’edifici va ser enderrocat i ja no existeix) i l’edifici núm. 2 de la plaça.

Notícies històriques:

 • Tipus: Notícies / documents | Data: 1798

  Es decidí cobrir el Rec Comtal per raons d'higiene.

 • Tipus: Toponímia / nomenclàtor | Data: 01/01/1900

  Carrer del Comerç

  Dedicat al comerç que es duia a terme mitjançant els nombrosos vaixells que ancoraven al port de Barcelona. Vial projectat perquè facilités l'accés al port en l'època en què encara no s'havia obert la Via Laietana.

 • Tipus: Toponímia / nomenclàtor | Data: 01/01/1900

  Carrer de la Fusina

  El nom equival, en català antic, a foneria, lloc de fosa. Una foneria donava aquest nom a un carrer que existia al costat dret del pla d'en Llull, al capdamunt del Born, sobre el rec Comtal, en la direcció de l'actual carrer de la Fusina.

 • Tipus: Notícies / documents | Data: S. X

  Construcció del Rec Comtal


cronologia i tipologia de les troballes

Patrimoni Immoble / Sistema hidràulic / Rec

Cronologia inicial:
Urbà / Medieval / 803 - 1000 d.C.
Cronologia final:
Urbà / Modern / 1714 - 1836 d.C.

Patrimoni Immoble / Hàbitat / Casa

Cronologia inicial:
Urbà / Modern / 1472 - 1714 d.C.
Cronologia final:
Urbà / Modern / 1714 - 1836 d.C.

Patrimoni Immoble / Sistema hidràulic / Claveguera

Cronologia inicial:
Desconeguda
Cronologia final:
Desconeguda

Informació tècnica i legal

Estat de conservació:

Estat:
Bo

Protecció:

Proteccions existents:

Protecció Fisica:
Tapat

Proteccions legals:

Protecció Generalitat de Catalunya:
Categoria:
Protecció Legal
Classificació:
Clases
Protecció específica de l'Ajuntament de Barcelona (PEPPA 2000):
Nivell de protecció:
Protecció Legal
Data aprovació:
Clases

Actuacions:

Data:
12 de gener - 4 de febrer del 2005
Tipus:
Excavació
Tipus admin..:
Preventiva
Director / Autor:
Laia Santanach i Suñol - ATICS SL
Motivació:
Rasa electricitat
Promotor/propietari:
FECSA-ENDESA / Ajuntament de Barcelona

Documentació

Documentació:

Llicència de Creative CommonsAquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-SenseObraDerivada 3.0 No adaptada de Creative Commons


Carta Arqueològica de Barcelona + 3000 punts d’interès arqueològic geolocalitzats i tipificats.
Tot allò d'interès arqueològic que s'ha trobat a Barcelona

Llicència de Creative Commonsa
Carta Arqueològica és un producte realitzat pel Servei d'Arqueologia de l’Institut de Cultura de Barcelona Per a més informació podeu contactar amb docu_arqueologia@bcn.cat | Ajuntament de Barcelona