Carta Arqueològica de Barcelona

Intervention: Obertura Porta Cambó

 

Geographical location

Context:
Zona urbana
Districte:
Ciutat Vella
Codi d'illa:
14231
Adreces:
Carrer Mestres Casals i Martorell 6-8
Carrer Arc de Sant Cristòfol 3
Coordenades UTM fus 31N ED50:
UTM X: 431322,00000 | UTM Y: 4582074,00000

Description, images and historical notes

Nom singular: Obertura Porta Cambó

Resultats: Positius. Sense rebaix del subsòl

Descripció:

L’edifici es localitza al barri de Sant Pere, i delimita amb els carrers d’Arc de Sant Cristòfol, de Jaume Giralt, de Sant Pere Més Baix i dels Mestres Casals i Martorell. Les primeres referències documentals versen sobre la transmissió de la propietat entre els segles XVII i XX. Gil Pausa era propietari de les finques números 6 i 8 del carrer Mestres Casals i Martorell al darrer quart del segle XVII. En el cadastre municipal realitzat l’any 1716, just després de la instauració del Decret de Nova Planta, els edificis eren descrits per separat, si bé ambdós pertanyien al mateix propietari, Jeroni Pausa. Així doncs, l’immoble del carrer Mestres Casals i Martorell, núm. 8, corresponia a “una casa… habitada a títol de lloguer per Miquel Nay, fuster, consisteix lo primer paviment del sol dels carrer en una sola entrada i dos aposentos, el primer sostre conte en una sala, dos aposentos u una cuyna; el segon sostre en dos aposentos y una porxada”. En canvi, l’edifici del carrer Mestres Casals i Martorell, núm. 6, era “una casa… habitada per a títol de lloguer per Josep Tarasa, mestre de cases, consisteix lo primer paviment del sol del carrer en una entrada y un aposento, el primer sostre en un aposento”.

Posteriorment, el 1781, Pere Sauleda va adquirir “totes aquelles tres cases contigües amb tres portes, dos en el carrer Fonollar i un en el carrer Gracia Amat”. Aquest va endegar obres de reforma l’any 1782, i consistien en “levantar la casa hasta 90 palmos continuando de las mismas paredes abriendo aberturas para poner antepechos y así mismo poner dos guarda-ruedas en dos ángulos que tiene dicha casa”. D’aquest període són: els balcons amb volada d’obra i baranes de ferro forjat, així com el revestiment de morter de la façana, decorada amb esgrafiats tipus geomètric, el coronament i l’escala de veïns.

El 1828 l’edifici del Carrer Mestres Casals, núm. 8, va passar a mans de Pau Oliva. Aleshores, la finca “se trobaba ja tant vella que el dia ha arribat a ferse inhabitable a causa de haberme faltat medis per sa reedificació”. Per això, Oliva va realitzar obres de millora. Poc després, el 1877, Josep Borés, llavors propietari de les dues finques, va sol•licitar permís per a reformar-les. En aquest temps, s’unificaren els dos immobles, dotant-los definitivament d’una coherència estructural i arquitectònica.

La façana principal presenta (c/ Mestres Casals i Martorell, 6-8) sis nivells d’alçat (pb + ent + 4p) amb dues obertures en cadascun d’ells.


Chronology and typology of the findings

Patrimoni Immoble / Hàbitat / Bloc de pisos

Cronologia inicial:
Urbà / Modern / 1714 - 1836 d.C.
Cronologia final:
Contemporani (Metropolità) / 1953 - Actualitat

Technical and legal

Estat de conservació:

Estat:
Dolent

Protecció:

Proteccions existents:

Protecció Fisica:
Protecció Física

Proteccions legals:

Protecció Generalitat de Catalunya:
Categoria:
Protecció Legal
Classificació:
Clases
Protecció específica de l'Ajuntament de Barcelona (PEPPA 2000):
Nivell de protecció:
Protecció Legal
Data aprovació:
Clases

Actuacions:

Data:
2007
Tipus:
Documentació / Estudi històric
Tipus admin..:
Preventiva
Director / Autor:
Francesc Caballé / Reinald Gonzàlez / Lluís M. Bou / Núria Nolasco / Conxi Rodríguez - Veclus, S.L.
Motivació:
Documental
Promotor/propietari:
Foment Ciutat Vella, S.A./ Barcelona

Documentation

No contents

This intervention has no documents attached


Carta Arqueològica de Barcelona + 3000 archaeological geolocated and typified interventions.
Whatever found in Barcelona of archaeological interest.

Creative Commons License
Carta Arqueològica is a product made by the Servei d'Arqueologia of Institut de Cultura de Barcelona To get further information, you can contact the docu_arqueologia@bcn.cat | Ajuntament de Barcelona