Carta Arqueològica de Barcelona

Intervención: Plaça Pons i Clerch 1

 

Situación geográfica

Context:
Zona urbana
Districte:
Ciutat Vella
Adreces:
Plaça Pons i Clerch 1
Coordenades UTM fus 31N ED50:
UTM X: 431581,00000 | UTM Y: 4582021,00000

Descripción, imágenes y notas históricas

Resultats: Positius. Estratigrafia no exhaurida

Descripció:

La intervenció arqueològica, relacionada amb la cala destinada a allotjar una estació subterrània de xarxa elèctrica va donar com a resultat la descoberta de diferents estructures relacionades amb un antic taller de blanqueria (adoberia) que es trobava adossat al convent de Sant Agustí, al marge est del Rec Comtal. La documentació, doncs, d’aquestes restes va confirmar que ens trobaríem a la zona de l’antic carrer Major de la Blanqueria, actualment de Tantarantana. Normalment aquests tallers estaven formats per una planta baixa on hi havia els dipòsits per a posar les pells en remull, juntament amb la calç i una planta superior que permetia deixar assecar les pells. Aquest carrer estava ocupat per tallers dedicats a aquesta activitat relacionada amb la transformació de la pell. Aquesta activitat donava i dóna nom a molts dels carrers d’aquesta zona. La necessitat de grans quantitats d’aigua per dur a terme el procés de “blanquejar” feia que es disposessin a prop del Rec Comtal i que la urbanització del carrer seguís la mateixa orientació que el rec.
La cronologia de la construcció d’aquest taller es va establir cap el segle XIV-XV, quan, després de la construcció del convent s’hi van adossant altres construccions destinades a tallers i habitatges, i la zona de la Blanqueria agafà embranzida. Aquesta datació, però, no pogué ser contrastada arqueològicament, ja que la zona no s’excavà completament. Els treballs arqueològics es limitaren a documentar les estructures i a datar la seva amortització. Arribats a aquest punt es donaren per finalitzats els treballs, es topografiaren les restes i es protegiren amb geotèxtil.
Davant d'aquesta troballa, es decidí canviar la ubicació de la E.T. Això suposà una segona excavació que va posar al descobert una sèrie d’estrats dels quals, dos d’ells són antròpics i la resta naturals. Els identificats com antròpics corresponien a l'amortització de la zona entre els segles XVII i XVIII. Per sota s’exhumà un mur de pedra seca orientat en el mateix sentit que el rec i paral•lel a aquest. Pels materials que l’amortitzaven se li va donar una datació anterior al segle XIV. Els estrats localitzats per sota d’aquest mur presentaven les característiques pròpies de sedimentacions i deposicions fluvials, relacionades amb la formació de llacunes i estanyols al delta del Besòs. En aquesta intervenció es va poder constatar la urbanització entorn el Rec en aquest punt. Mentre que a la banda est es localitzà el taller de blanqueria, al costat oest no s’hi documentà cap tipus de construcció, excepte un mur (posterior al segle X I anterior al XIV) paral•lel al Rec.

Notícies històriques:

  • Tipus: Notícies / documents | Data: 1798

    Es decidí cobrir el Rec Comtal per raons d'higiene.

  • Tipus: Notícies / documents | Data: S. X

    Es construeix el Rec Comtal.


Cronología y tipología de los hallazgos

Patrimoni Immoble / Àrea productiva / Indústria / Taller

Cronologia inicial:
Urbà / Medieval / Predomini del Consell de Cent / 1359 - 1472 d.C.
Cronologia final:
Urbà / Modern / 1714 - 1836 d.C.

Patrimoni Immoble / Bens Immobles aïllats / Mur

Cronologia inicial:
Urbà / Medieval / 1000 - 1150 d.C.
Cronologia final:
Urbà / Medieval / Predomini del Consell de Cent / 1359 - 1472 d.C.

Información técnica y legal

Estat de conservació:

Estat:
Regular

Protecció:

Proteccions existents:

Protecció Fisica:
Tapat

Proteccions legals:

Protecció Generalitat de Catalunya:
Categoria:
Protecció Legal
Classificació:
Clases
Protecció específica de l'Ajuntament de Barcelona (PEPPA 2000):
Nivell de protecció:
Protecció Legal
Data aprovació:
Clases

Actuacions:

Data:
21 d'abril - 30 de juny del 2005
Tipus:
Excavació
Tipus admin..:
Preventiva
Director / Autor:
Roser Pou Calvet - ATICS SL
Motivació:
Construcció estació transformadora soterrada i rasa
Promotor/propietari:
FECSA-ENDESA / Ajuntament de Barcelona

Documentación

Documentación:

Llicència de Creative CommonsEste obra está bajo una Licencia Creative Commons Atribución-NoComercial-SinDerivadas 3.0 Unported

Bibliografia:

  • PUJADES CAVALLERIA, J., 2006. "Balanç anual de l’activitat arqueològica a la ciutat", Quaderns d’Arqueologia i Història de la Ciutat de Barcelona, Quarhis 02, MHCB, Barcelona, pp. 155-171.

Carta Arqueològica de Barcelona + 3000 puntos de interés arqueológico geolocalizados y tipificados.
Todo aquello de interés arqueológico hallado en Barcelona.

Este obra está bajo una
Carta Arqueològica es un producto realizado por el Servei d'Arqueologia del Institut de Cultura de Barcelona Para más información podéis contactar con docu_arqueologia@bcn.cat | Ajuntament de Barcelona