Resultats: Positius. Estratigrafia no exhaurida
Un dels objectius principals que es volia assolir a l’hora de dur a terme els dos sondejos als baixos de l’edifici de l’Ateneu Barcelonés, era el de comprovar si la via romana sepulcral que es trobava a la Plaça Vila de Madrid discorria pel subsòl del Palau Sabassona. Un cop avaluats els dos possibles punts pels quals podia transcórrer l'itinerari de l’esmentada via romana s'efectuaren dos sondejos. El sondeig 1 fou practicat a l'espai que anteriorment estava ocupat per la botiga d'esports Sant Just, en una habitació al nord del Palau Sabassona i les seves mides eren d'uns 3,50 x 2,40 m. El sondeig núm. 2 es practicà en una habitació situada al sud de l'edifici que actualment és la seu de l'Ateneu Barcelonès i que dóna al carer d'en Bot. Les seves mides eren de 2,80 x 2 m. No es va documentar cap resta que indiqués que la via sepulcral podria discórrer per sota de l’edifici de l’Ateneu. Un altre dels objectius era documentar les restes de construccions anteriors a l’edificació del Palau Sabassona l’any 1796. Un cop estudiades les restes aparegudes en els dos sondejos efectuats, es va concloure que l’espai que ocupa l’actual seu de l’Ateneu Barcelonès, no havia sofert una urbanització important. Les úniques restes d’estructures aparegudes al sondeig núm. 1, era un mur que discorria en direcció nord-sud i al qual se li recolzaven dos paviments o nivells de circulació de calç. Per sota d'aquest, s’hi va trobar un estrat d'abocament de graves i sorres efectuat per tal d'aixecar el nivell de construcció d'aquest mur i el nivell de circulació. Aquest abocament es va situar cronològicament en un moment avançat del segle XVIII o principis del segle XIX, coetani o lleugerament posterior a la construcció del Palau Sabassona. Al sondeig núm. 2, un cop arrencats els diversos paviments i clavagueres modernes del segle XIX i XX, aparegué un mur bastit amb una solera de pedres granítiques unides en sec, segurament anterior a la construcció de l’edifici de l’Ateneu, possiblement de finals del segle XVII-principis del segle XVIII. Per sota de les estructures dels dos sondejos ja només es van detectar diferents nivells de llims, sorres i graves de riera amb la presència molt escadussera de material arqueològic, sobretot ceràmica ibèrica i romana molt rodada.
Tipus: Notícies / documents | Data: 1907
Seu de l'Ateneu Barcelonès.
Tipus: Notícies / documents | Data: 1796
Construcció del palau Sabassona
Tipus: Actuacions d'investigadors i estudiosos | Data: 1954/1956/1958
Troballa i excavació de la necròpolis i via sepulcral.
Tipus: Actuacions d'investigadors i estudiosos | Data: 26 de juny del 1958
Un informe elaborat pel Sr. Serra Ràfols, delegat d'excavacions arqueològiques a Barcelona, deixa bona constància de com estava el jaciment.
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-SenseObraDerivada 3.0 No adaptada de Creative Commons
Permalink Http://cartaarqueologica.bcn.cat/104
+ 3000 punts d’interès arqueològic geolocalitzats i tipificats.
Tot allò d'interès arqueològic que s'ha trobat a Barcelona