Carta Arqueològica de Barcelona

Intervenció: Refugi antiaeri R. 0262

 

Situació geogràfica

Context:
Zona urbana
Districte:
Sants-Montjuïc
Codi de parcel·la:
1
Codi d'illa:
1
Adreces:
Plaça Las Navas
Coordenades UTM fus 31N ED50:
UTM X: 429679,00000 | UTM Y: 4580622,00000

Descripció, imatges i notes històriques

Nom singular: Refugi antiaeri R. 0262

Resultats: Positius. Estratigrafia exhaurida

Descripció:

La intervenció arqueològica preventiva portada a terme a la Plaça de las Navas de Barcelona, i relacionada amb la construcció d’un pàrking subterrani, va evidenciar la presència del refugi antiaeri 262.
En base al plànol del projecte, que data de l’octubre de 1938, es pogué tenir una idea de quin era l’estat actual del refugi. Es verificà que el plànol del que es disposava abans dels treballs era força acurat pel que fa a les proporcions i es corresponia quasi exactament al recorregut real de la part documentada del refugi.
Es constatà, però, que no hi constaven alguns detalls estructurals relacionats amb parts del refugi no acabades. Concretament certes obertures de possibles habitacions, estructures precàries enmig del passadís,etc.
Durant les tasques de seguiment es localitzaren cinc entrades i dos pous de ventilació. Quatre entrades estaven repartides pels carrers que conflueixen en la Plaça de las Navas: carrer Teodor Bonaplata (entrada 1), carrer de les Oliveres (entrades 2 i 3); carrer Elcano (entrada 5); la cinquena i els dos pous de ventilació estan situats a la mateixa plaça. Totes les entrades estan acabades i en bon estat de conservació; mentre que l’entrada 4, situada a la plaça, va ser afectada per la construcció d’un col•lector que va aprofitar la galeria d’accés per encaixar la canonada del mateix.
Una vegada alliberades totes les entrades i documentat el refugi, aquests accessos es condicionaren i es tornaren a tapar amb boques de registre de ferro colat per facilitar-ne el seu futur accés.
Pel que es pogué observar durant el seguiment, l’estructura del refugi no es va acabar de construir. El fet que, d’aquesta manera, quedessin a la vista algunes seccions de la part inacabada va permetre documentar que la part construïda estava formada integrament per maons lligats amb ciment molt consistent. Els sostres de les entrades-accés i de les galeries acabades, són de volta constituïda per tres filades superposades de maons col•locats amb volta catalana i lligats amb abundant ciment.
Les escales d’accés a les entrades es desenvolupaven amb diferents trams d’esglaons i replans molt inclinats, per tal de guanyar ràpidament profunditat. Tots els graons eren prefabricats de ciment, menys a les entrades 1 i 4, que estaven construïts amb maons. L’alçada de les parets era d’uns 1’50 m. fins l’arrencament de la volta.
En mig d’aquests trams d’esglaons es documentaren el que s’anomenaren estructures menors del refugi, que fan referència als tapiats que, en època posterior al seu ús, van garantir la inaccessibilitat del lloc. Foren localitzats 6 envans, sempre enmig d’una escala, encaixats a les parets de les galeries en dos punts de cada cara. Destaca l’entrada 3, del carrer Olivera 7- 11, que tenia dues parets tapiades. Una corresponia al passadís principal, com a la resta d’entrades, i l’altra estava situada a l’esquerra d’aquest passadís, que impedia l’accés a una petita galeria en forma de colze.
L’estructura de la part acabada dona la impressió d’una notable solidesa (trams 8, 7, 6, 4 i parcialment 1). Concretament el tram 4 era d’una notable perfecció constructiva, es tracta del millor tram acabat i conservat del tot el refugi. Els trams 5, 3, 2 i parcialment el tram 1, malgrat no tenir el sostre de volta fet, també tenen l’aspecte de ser relativament segurs. Mentre que el tram 9, es a totes llums el més insegur i perillós de tot el refugi.
Que el refugi quedà inacabat durant la fase constructiva també quedà reflectit amb l’abundància de material constructiu, localitzat en el terra en ús de les galeries.
Per sobre del nivell d’ús s’hi trobaren, també, gran quantitat d’objectes de vidre i metàl•lics, en precari estat de conservació. Tots presentaven símptomes d’un avançat estat d’oxidació i son extremadament delicats, encara que, per trobar-se al nivell superficial, estaven sencers.
Malgrat que l’afectació del paviment pel nivell freàtic no deixés veure amb claredat la seva construcció, es possible que pogués tractar-se d’un terra enlluït de ciment.
Cal destacar la localització, entre el sediment que omplia el pou de ventilació 1, de les restes metàl•liques d’un muntacàrregues de ferro que obturava completament el pas, així com restes del cable d’acer utilitzat pel seu funcionament.

En imatges


cronologia i tipologia de les troballes

Patrimoni Immoble / Estructures defensives i militars / Refugi antiaeri / De nova construcció / Galeria

Cronologia inicial:
Contemporani (Metropolità) / 1917 - 1953 d.C.
Cronologia final:
Contemporani (Metropolità) / 1917 - 1953 d.C.

Informació tècnica i legal

Estat de conservació:

Estat:
Regular

Protecció:

Proteccions existents:

Protecció Fisica:
Tapat

Proteccions legals:

Protecció Generalitat de Catalunya:
Categoria:
Protecció Legal
Classificació:
Clases
Protecció específica de l'Ajuntament de Barcelona (PEPPA 2000):
Nivell de protecció:
Protecció Legal
Data aprovació:
Clases

Actuacions:

Data:
27 de setembre del 2007 - 4 de maig del 2009
Tipus:
Excavació
Tipus admin..:
Preventiva
Director / Autor:
Carles Navarro Barberán / Jordi Ramos Ruiz / Iñaki Moreno Expósito / Esther Medina Guerrero / Alessandro Ravotto - Atics, SL
Motivació:
Construcció d'un aparcament soterrani
Promotor/propietari:
URAZCA Construcciones / Ajuntament de Barcelona

Documentació

Documentació:

Llicència de Creative CommonsAquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-SenseObraDerivada 3.0 No adaptada de Creative Commons

Bibliografia:

  • BALCELLS ALEGRE, M. J. (COORD.), 2010. "Plaça de Las Navas", Anuari d'arqueolgia i patrimoni de Barcelona 2008, MuHBa, Institut de Cultura, Ajuntament de Barcelona, p.79.

Carta Arqueològica de Barcelona + 3000 punts d’interès arqueològic geolocalitzats i tipificats.
Tot allò d'interès arqueològic que s'ha trobat a Barcelona

Llicència de Creative Commonsa
Carta Arqueològica és un producte realitzat pel Servei d'Arqueologia de l’Institut de Cultura de Barcelona Per a més informació podeu contactar amb docu_arqueologia@bcn.cat | Ajuntament de Barcelona