Carta Arqueològica de Barcelona

Intervention: Carrer Marià Labèrnia

 

Geographical location

Context:
Zona urbana
Districte:
Horta-Guinardó
Adreces:
Carrer Marià Labèrnia
Carrer Mühlberg
Coordenades UTM fus 31N ED50:
UTM X: 430137,00000 | UTM Y: 4585662,00000

Description, images and historical notes

Resultats: Positius. Estratigrafia no exhaurida

Descripció:

La intervenció arqueológica vingué motivada per les obres de repoblament forestal i urbanització del turó, emmarcades dins el projecte conegut com a Parc dels Tres Turons.
La primera fase del seguiment fou motivada en primer lloc per l’obertura d’un vial entre els carrers de Marià Lavèrnia i Mülhberg i, posteriorment, per l’enderroc de les barraques que s’estenien pel vessant sud del Turó.
En aquesta primera fase es confirmà la presència de material ibèric; es recolliren un conjunt de materials molt fragmentats procedents del vessant sud, que abastaven una cronologia dels segles VII-IV aC.
Durant la segona fase els treballs es practicaren a la totalitat de les àrees no edificades del cim del turó, així com als seus vessants. Els treballs d’urbanització consistiren en la realització de diversos camins d’accés, la instal·lació d’enllumenat i la plantació d’arbrat.
En aquesta fase es documentaren, a part de les troballes de material ceràmic del vessant, algunes estructures de l’assentament ibèric consistents en dos murs solidaris, que formaven part d’un angle d’una de les estances del poblat, ubicada a l’interior del recinte fortificat.
Així mateix es va excavar i documentar una sitja, conservada a poc més de la meitat de la seva alçada original, que formava part del conjunt de sitges excavat a començaments del segle XX (1931) per l’Institut d’Estudis Catalans.


Chronology and typology of the findings

Patrimoni Immoble / Àrea productiva / Agrícola / Sitja

Cronologia inicial:
Preurbà / Protohistòria / Ferro-ibèric antic. 800 - 450 a.C.
Cronologia final:
Preurbà / Protohistòria / Ferro-ibèric ple. 450 - 200 a.C.

Patrimoni Immoble / Bens Immobles aïllats / Mur

Cronologia inicial:
Preurbà / Protohistòria / Ferro-ibèric antic. 800 - 450 a.C.
Cronologia final:
Preurbà / Protohistòria / Ferro-ibèric ple. 450 - 200 a.C.

Technical and legal

Estat de conservació:

Estat:
Eliminat / Amb control arqueològic

Protecció:

Proteccions existents:

Protecció Fisica:
Protecció Física

Proteccions legals:

Protecció Generalitat de Catalunya:
Categoria:
Protecció Legal
Classificació:
Clases
Protecció específica de l'Ajuntament de Barcelona (PEPPA 2000):
Nivell de protecció:
Protecció Legal
Data aprovació:
Clases

Actuacions:

Data:
Novembre 1990 - febrer 1993
Tipus:
Excavació
Tipus admin..:
Preventiva
Director / Autor:
Anna Monleón i Esterli / Teresa Reyes i Bellmunt
Motivació:
Projecte Parc dels Tres Turons
Promotor/propietari:
Ajuntament de Barcelona

Documentation

Documentation:

Llicència de Creative CommonsThis work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License

Bibliography:

  • BOU, L. M.; GIMENO, E., 2007. El Carmel ignorat: Història d'un barri imposible, Agència Promotora del Carmel, Barcelona.
  • GRANADOS GARCÍA, J. O., 1973. El poblado prerromano del Turó de La Rovira, Tesi de Llicenciatura, Universitat de Barcelona, Barcelona.
  • GRANADOS GARCÍA, J. O., 1977. "Cerámicas de barniz negro procedentes del poblado layetano del Turó de la Rovira (Barcelona)", Cuadernos de Arqueología e Historia de la Ciudad, XVII, Ajuntament de Barcelona - Museu d'Història de la Ciutat, Barcelona, pp. 100-116.
  • GRANADOS GARCÍA, J. O., 1977. "El poblado layetano del Turó de la Rovira. En torno al iberismo en el Llano de Barcelona", Cuadernos de Arqueología e Historia de la Ciudad, XVII, Ajuntament de Barcelona - Museu d'Història de la Ciutat, Barcelona, pp. 33-45.
  • NAVARRA, S., 1932. "Nuevos hallazgos arqueológicos. Un poblado ibérico en Barcelona (Turó de la Rovira)", Barcelona Atracción, 253, Barcelona, pp. 204-206.

Carta Arqueològica de Barcelona + 3000 archaeological geolocated and typified interventions.
Whatever found in Barcelona of archaeological interest.

Creative Commons License
Carta Arqueològica is a product made by the Servei d'Arqueologia of Institut de Cultura de Barcelona To get further information, you can contact the docu_arqueologia@bcn.cat | Ajuntament de Barcelona