Carta Arqueològica de Barcelona

Intervenció: Carrer Carme 78

 

Situació geogràfica

Context:
Zona urbana
Districte:
Ciutat Vella
Codi de parcel·la:
27
Adreces:
Carrer Carme 78
Coordenades UTM fus 31N ED50:
UTM X: 430435,00000 | UTM Y: 4581445,00000

Descripció, imatges i notes històriques

Resultats: Positius. Estratigrafia no exhaurida

Descripció:

La intervenció va consistir en una excavació en extensió de tot el solar (950 m²) fins a una fondària de 2 m. per sota del nivell del carrer. Les estructures aparegudes en el decurs de la intervenció es van situar en els següents períodes cronològics:
S.XV. A l’extrem nord-est del solar es van documentar dos grans retalls d’ús indeterminat però que es van associar amb estructures d’emmagatzematge o sitges.
S.XVII-XVIII: El Convent de Monges Mínimes que es trobava al Carrer del Carme es va edificar durant la primera meitat del segle XVII. La part descoberta d’aquest edifici tan sols corresponia al mur que tancava per la banda sud-oest una zona destinada a usos agrícoles. Es van distingir diferents moments en aquest sector: Un primer que correspondria a una zona ajardinada amb la reutilització de gran quantitat d’olles com a testos. Era una zona força àmplia que s’estenia al llarg de tota la part excavada. Un segon moment, que ocupava un lapse de temps més breu, es va documentar un dipòsit revestit de calç i un petit paviment de calç. Finalment una tercera fase en la que es va dividir l’espai en 7 estances amb usos de magatzem de llenya, carbó, i agrícolaramaders. Coincidint amb aquesta edificació del convent es va situar els grans retalls trobats a l’altre extrem del solar que es van relacionar amb l’extracció d’argiles per part de terrisser que a partir d’aquest moment s’instal•laren al Raval. La fase de la primera meitat del segle XVIII corresponia al moment en que es construeixen les diverses habitacions. Es van documentar inutilitzats tots els retalls i reblerts per ceràmiques trencades, de rebuig per tal d’anivellar el terreny i preparar-lo per a la construcció. Es van construir els diversos murs i els paviments de toves que servirien de sòl. Es tractava de plantes baixes que tenien sortida directa al carrer tal i com s’indicava al cadastre de 1716. Es van practicar els respectius pous o fosses sèptiques per evacuació de residus com ho mostraven els diferents dipòsits que es van localitzar i algunes de les clavegueres que hi desguassaven. Al llarg de tot aquest segle l’activitat que es duria a terme en aquest espai seria força intensa i a la segona meitat es van situar les tenalles per guardar líquids, molt probablement d’oli, i la premsa d’oli que es van localitzar. Finalment ja del segle XIX i XX es va documentar l’amortització de gran part d’aquestes estructures i la construcció de nous edificis que les substitueixen o les reaprofiten. En els últims nivells del convent van aparèixer gran quantitat de ceràmiques que corresponien a plats de ceràmica blava amb una important mostra de vaixella feta per encàrrec, amb la peculiaritat que presentaven un motiu central on s’hi podia llegir la inscripció CHARITAS que també hi constava a l’escut dels monjos mínims. En aquest període es van construir nous dipòsits, fosses i un gran obrador que durant la segona meitat del XX fou utilitzat per a la fabricació de xocolata.

Notícies històriques:

  • Tipus: Notícies / documents | Data: 1616-1666

    Entre aquest anys es construeix al carrer del Carme el convent de les Mínimes

  • Tipus: Notícies / documents | Data: 1716

    El cadastre d'aquest any situa la construcció de diversos edificis de planta<br />baixa o planta baixa més un pis.

  • Tipus: Toponímia / nomenclàtor | Data: 01/01/1865

    Carrer del Carme

    Pel convent del Carme, on estaven establerts, ja d'abans de l'any 1294, els religiosos de l'orde de la Verge del Mont Carmel (carmelites calçats). En l'edifici, després de l'exclaustració, s'hi establí la Universitat Literària.


cronologia i tipologia de les troballes

Patrimoni Immoble / Àrea productiva / Altres

Cronologia inicial:
Urbà / Medieval / Predomini del Consell de Cent / 1359 - 1472 d.C.
Cronologia final:
Urbà / Medieval / Predomini del Consell de Cent / 1359 - 1472 d.C.

Patrimoni Immoble / Edifici de culte o religiós / Convent

Cronologia inicial:
Urbà / Modern / 1472 - 1714 d.C.
Cronologia final:
Urbà / Modern / 1714 - 1836 d.C.

Patrimoni Immoble / Hàbitat / Bloc de pisos

Cronologia inicial:
Urbà / Contemporani / 1836 - 1860 d.C.
Cronologia final:
Contemporani (Metropolità) / 1917 - 1953 d.C.

Informació tècnica i legal

Estat de conservació:

Estat:
Eliminat / Amb control arqueològic

Protecció:

Proteccions existents:

Protecció Fisica:
Tapat

Proteccions legals:

Protecció Generalitat de Catalunya:
Categoria:
Protecció Legal
Classificació:
Clases
Protecció específica de l'Ajuntament de Barcelona (PEPPA 2000):
Nivell de protecció:
Protecció Legal
Data aprovació:
Clases

Actuacions:

Data:
29 de març - 22 de juny del 2001
Tipus:
Excavació
Tipus admin..:
Preventiva
Director / Autor:
Joan Casas Blasi - ATICS SL
Motivació:
Construcció d'un poliesportiu
Promotor/propietari:
Penta, SL

Documentació

Documentació:

Llicència de Creative CommonsAquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-SenseObraDerivada 3.0 No adaptada de Creative Commons

Bibliografia:

  • CASAS BLASI, J., 2003. "Intervenció arqueològica a l’Escola Milà i Fontanals (carrer del Carme 78, de Barcelona)", II Congrés d’Arqueologia Medieval i Moderna a Catalunya (Sant Cugat del Vallès, 2002), Associació Catalana per a la Recerca en Arqueologia Medieval (ACRAM), pp. 395-406.

Carta Arqueològica de Barcelona + 3000 punts d’interès arqueològic geolocalitzats i tipificats.
Tot allò d'interès arqueològic que s'ha trobat a Barcelona

Llicència de Creative Commonsa
Carta Arqueològica és un producte realitzat pel Servei d'Arqueologia de l’Institut de Cultura de Barcelona Per a més informació podeu contactar amb docu_arqueologia@bcn.cat | Ajuntament de Barcelona